Hoe de helikopterontsnapping werd voorbereid (UPDATE)

Vandaag diende de eerste pro-formazitting in de zaak van de mislukte helikopterontsnapping. Het ging om vijf verdachten, vooral jonge twintigers van Nederlands-Marokkaanse afkomst, waarvan er één ook daadwerkelijk voor de rechtbank in Amsterdam verscheen: Saifeddine M. (20). Tijdens de zitting kwamen saillante details naar voren. 

Ook voor vier andere verdachten, Sofyan el H. (24), Omar A. (19), Houssain el M. (18) en zijn oudere broer Ismail el M. (21), diende de pro-formazitting, maar zij waren niet aanwezig. Eind januari is er nog een zelfde soort zitting voor twee andere verdachten, waaronder de Colombiaanse helikopterpiloot, die uitvoerig heeft verklaard tegenover de politie. Hij werd korte tijd na de mislukte ontsnapping op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs aangehouden.

De mislukte helikopterontsnapping was niet alleen bedoeld om Benaouf A. (foto) vrij te krijgen, maar ook nog een andere gedetineerde. Dat zou een van de verdachten hebben verklaard tijdens een verhoor. Wie die andere gevangene zou zijn is niet bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie

Romantische rondvlucht

De politie kwam de groep op 3 oktober op het spoor, nadat een helikopterverhuurbedrijf uit het Brabantse Budel contact met hen opnam. Het bedrijf vond het vreemd dat Ismail el M. een grote helikopter wilde huren voor een romantische rondvlucht met zijn vriendin. Terwijl de beoogde helikopter standaard vanaf Lelystad vertrok, wilde El M. ook per se vanaf een vliegveld in het Limburgse Heythuysen vertrekken. Dat vond het verhuurbedrijf opvallend, juist ook omdat Amsterdammer El M. dichter bij Lelystad woont. Nadat El M. door de politie onder de tap was gezet, kwamen al gauw de andere betrokkenen op de radar.

Kraaienpoten

Zo bleek dat er bij verschillende filialen van de Praxis onder andere spijkers, pvc-buizen en spanbanden werden gekocht. Volgens het Openbaar Ministerie was het de bedoeling om daar zelf kraaienpoten van te maken, die ze bij een achtervolging door de politie op straat zouden hebben kunnen gooien.

Autoband

Benaouf A. (foto),die een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit, zou op 11 oktober uit de gevangenis van Roermond moeten worden bevrijd. A. beschikte in zijn cel stiekem over twee telefoons. Met een daarvan had hij een foto van een getekende plattegrond van de luchtplaats gemaakt en verstuurd naar een van de verdachten. Ook zou A. met een van de verdachten hebben gebeld. Het OM denkt dat het de bedoeling was om een autoband vanuit de helikopter te laten zakken, zodat Benaouf A. vanuit de luchtplaats aan de band zou kunnen gaan hangen.

Pistolen

De groep had ook de beschikking over drie snelle auto’s, verschillende automatische wapens, pistolen en munitie. Dat wijst er volgens de politie op dat de bende bereid was om grof geweld te gebruiken bij de goed voorbereidde ontsnappingspoging. De verschillende verdachten zouden ook te zien zijn op camerabeelden van het Blue Collar Hotel in Eindhoven, waar ze bij elkaar kwamen. Advocaat Stijn Franken, die Saifeddine M. bij staat, liet weten dat zijn cliënt niet aanwezig was bij de meeting in het hotel en valt hij dan ook niet te herkennen op de camerabeelden. Volgens Franken is er geen enkele aanwijzing dat Saiffedine M. op wat voor manier dan ook betrokken was bij de mislukte bevrijding van Benaouf A.

Vier van de vijf verdachten blijven vast zitten. Ismail el M. komt vrij. De rechtbank ziet onvoldoende aanwijzingen voor zijn betrokkenheid. Volgens de advocaat van Ismail el M. heeft Houssain el H., zijn jongere broer dus, misbruik gemaakt van de identiteit en telefoon van Ismail.

EBI

Na de mislukte ontsnapping is Benaouf A.vanuit de gevangenis in Roermond per helikopter overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. A. is in mei 2016 door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij in 2012 de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen heeft aangestuurd.