‘OM wilde kroongetuigedeal in douane-zaak’

Eén van de verdachten in de grote Rotterdamse corruptie- en cocaïne-zaak zegt dat hem door het Openbaar Ministerie is aangeboden kroongetuige te worden. Het gaat om René F. (48) die wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 3.000 en 300 kilo cocaïne. F. zegt in zijn recent afgelegde verklaring 400 kilo cocaïne van Schiedammer Henk E. te hebben weggetipt.

Door @Wim van de Pol

René F. heeft vorig jaar tegen de politie verklaard dat hij op 30 maart 2015 is beschoten, in opdracht van Henk E., die een medeverdachte is in het mega-onderzoek naar cokesmokkel middels twee corrupte douaniers. Zowel E. als F. hadden contact met ex-douanier Gerrit G.. Kort na de aangifte van die schietpartij vertrok F. naar Libanon waar hij zakelijk actief was en daarna naar Argentinië.

Domino-effect

Het is opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie steeds vol heeft gehouden F. niet te kunnen vinden, terwijl deze zelf zegt ‘regelmatig’ in contact te hebben gestaan met één van de rechercheurs in het onderzoek. Rene F. in een verklaring bij de rechter-commissaris van 4 mei 2016:

Er is mij aangeboden informant te worden van de politie. Ik heb gezegd dat ik daar niet aan mee wilde werken. Er is mij zelfs een getuigenbeschermingsprogramma aangeboden. Dat heb ik ook geweigerd. Ik heb wel gezegd dat ik met betrekking tot de familie E. anoniem een tip wilde geven over de 400 kilo mits ik geen domino-effect zou krijgen. Mij is toen toegezegd dat ik dat domino-effect niet zou krijgen. Desondanks krijg ik nu toch de 300 kilo en de 3.000 kilo in mijn mik geschoven door justitie.

Onbehoorlijk

Ed Manders vindt dat zijn cliënt onbehoorlijk behandeld is:

Hij is op 31 maart beschoten. In een proces-verbaal staat te lezen dat een rechercheur daarover tegen hem zegt “je had gelijk met die familie E.”. Dus de politie wist ook nog dat ze achter hem aanzaten. Vervolgens bieden ze hem aan om kroongetuige te worden. En pas als hij dat weigert wordt hij in september 2015 verdachte gemaakt in de coke-zaak van de douanier Gerrit G.

In de zomer is volgens F. in de media gesuggereerd dat hij als criminele burgerinfiltrant of informant voor de politie zou werken. De advocaat van de van corruptie verdachte Gerrit G. – Jan-Hein Kuijpers – zegt dat de officier van justitie destijds desgevraagd heeft ontkend dat het OM bezig was een kroongetuige-deal te sluiten met René F.

Kuijpers: ‘de officier zei toen ook dat F. voor hen onvindbaar was.’

Onvindbaar

Volgens F. is dat onwaar. Hij vertrok in april vorig jaar na zijn aangifte tegen Henk E. naar Libanon en daarna naar Argentinië, waar hij steeds contact bleef houden met de Rotterdamse recherche. F. zegt in december aan een Rotterdamse rechercheur zelf te hebben voorgesteld om vanuit Argentinië naar Nederland te komen om te worden aangehouden, wat ook is gebeurd.

Advocaat Manders noemt het ‘zeer verbazingwekkend’ dat, terwijl de Rotterdamse recherche wist waar F. uithing, de zaaksofficier van justitie maandenlang volhield dat René F. onvindbaar was.

De bewuste politieman zal deze zomer hierover als getuige worden gehoord.

Zie de laatste berichten over het douane-dossier:

Schaduw van de Hakkelaar in het douane-dossier

Onderzoek tweede douanier strandde in 2011

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?