Omgeving EBI tijd afgezet vanwege verdachte situatie

De politie heeft donderdagmiddag een tijd het gebied rond de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught afgezet. Dit gebeurde na een melding van een verdachte situatie buiten de gevangenis. Inmiddels is de actie weer beëindigd. De ministers van Justitie en van Rechtsbescherming zijn bezig met het aanscherpen van de regels in de EBI.

door Joost van der Wegen

Verdacht

Rond half drie donderdagmiddag heeft de politie de omgeving van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een tijd afgesloten, in verband met een ‘verdachte situatie’. Dit melden diverse media.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de situatie bevestigd tegenover RTL Boulevard. ‘Er zijn signalen waardoor we uit voorzorg extra maatregelen nemen.’

Afgesloten

Straten in de buurt van de Penitentiaire Inrichting Vught waren een tijd geblokkeerd, en passerende auto’s werden gecontroleerd. Ook agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) waren aanwezig. Twee helikopters zouden langere tijd boven de EBI hebben gevlogen.

Het zou om een dreiging gaan van buiten het gevangeniscomplex.

Over de details en de achtergrond van de maatregelen doet DJI verder geen uitspraken. Inmiddels is de situatie ‘afgeschaald’.

Brieven

Onlangs kwam de EBI nog in het nieuws, toen bleek dat Ridouan Taghi brieven had uitgewisseld met Mohammed B., de veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh.

Onder meer naar aanleiding hiervan zijn de ministers van Justitie en van Rechtsbescherming bezig met het aanscherpen van de regels in de EBI. Zo mogen gevangenen nog maar 10 minuten per week bellen, in plaats van drie keer tien minuten per week. Ook mogen ze een keer per week maximaal een persoon ontvangen, in plaats van drie keer een persoon.

Verder wordt bestudeerd of de communicatie tussen gevangenen met een extra hoog veiligheidsrisico helemaal kan worden verboden en wil men onderzoeken of er meegekeken kan worden bij het contact tussen advocaat en cliënt in de extra beveiligde gevangenis.

Eerlijk proces

Ook bekijkt men of het Italiaanse 41bis-regime overgenomen kan worden. Dit houdt in dat gevangenen in feite volledig geïsoleerd zijn van de buitenwereld. De Italiaanse justitie voerde dit in de jaren ’70 in, tegen terroristische organisaties. In de jaren ’90 werd de wet aangepast, na de maffia-moorden op de rechters Falcone en Borsellino.

Advocaten van maffialeden hebben eerder voor de rechter betoogd dat het hier om marteling gaat, overigens zonder succes. Het Europese Hof maakte deels bezwaar tegen het regime, vanwege het feit dat het recht op een eerlijk proces zo kan worden geschonden, net als het recht op privé-, familie- en gezinsleven.

In de loop der jaren is dit regime in Italië wat gematigder geworden. Onder meer onder invloed van de uitspraken van het Europese Hof, en hongerstakingen van criminelen.