Ondernemer moet aantonen dat zijn geld wit is

Ondernemers moeten desgevraagd aantonen dat de herkomst van hun investering geen crimineel geld betreft. De gemeente Amsterdam is hierover recentelijk door de bestuursrechter in het gelijk gesteld. Eerder werd een vergunning pas geweigerd als de gemeente zelf kon aantonen dat het om fout geld gaat.

Sloterplas

Onlangs is een vergunning geweigerd voor een restaurant aan de Sloterplas en heeft een Syrisch fastfood restaurant in de binnenstad zijn deuren moeten sluiten. Deze ondernemers konden volgens de gemeente onvoldoende aantonen waar hun investeringsgeld vandaan kwam.

De rechter is het ermee eens dat een vergunningaanvrager moet aantonen dat het om bona fide geld gaat. Hiermee krijgt de gemeente een krachtig middel in handen om ondernemers bij twijfel de toegang tot de Amsterdamse horeca te weigeren.

Faillissement

Als de financiën naar het oordeel van de gemeente niet transparant zijn dan wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld en mag er niet worden geëxploiteerd. In het geval van het Syrisch fastfoodrestaurant dreigt daardoor een faillissement.

De nieuwe werkwijze is ontworpen door een team van het Organized Crime Field Lab: “IJ-geld”. Onder begeleiding van de universiteiten van Harvard en Tilburg worden in het hele land dergelijke  teams samengesteld.

Zie ook:

Turks restaurant blijft dicht voor witwasonderzoek