Onderzoek moordpoging Belserang gestrand

Het onderzoek naar de “liquidatiepoging” van Etous Belserang lijkt voorlopig te zijn gestrand. Op 27 februari sprak het gerechtshof York M. en Jaïr W. vrij van voorbereiden van deze liquidatie. En afgelopen week hoorde de man die zou hebben bemiddeld in deze zaak – Amsterdammer Lucas B.-  dat zijn zaak is geseponeerd.

Door @Wim van de Pol

York M. werd op 27 februari door het hof tot 15 jaar veroordeeld voor poging moord, het beschieten van de rechtbank en vuurwapenbezit. Maar hij werd in hoger beroep, net als bij de Haarlemse rechtbank, vrijgesproken van de verdenking van voorbereiden van een moordaanslag op de Amsterdamse Satudarah-kopstuk Etous Belserang.

Amstelveen-Zuid

Vaststaat dat York M. en Jair W. in de nacht van 9 op 10 november 2011 in een snelle gestolen Audi A3 Belserang met onder meer een Glock-pistool opwachtten bij zijn huis in Amstelveen-Zuid. Belserang werd door zijn vrouw gewaarschuwd en ging in zijn gepantserde BMW op de Audi af. Er ontstond een achtervolging waarbij op de A9 meer dan de tweehonderd kilometer per uur gereden werd. De Audi met M. en W. verongelukte bij een afrit bij Zwanenburg.

112

Etous Belserang was ervan overtuigd dat het om een moordaanslag ging. Hij belde tijdens de dolle rit omstreeks 01.27 uur naar de 112-centrale met de mededeling dat hij op de A9 vanuit Amstelveen richting Haarlem een Audi A3 achtervolgde en zei te vermoedden dat de twee inzittenden hem wilden vermoorden. Hij zei ook te denken net als zijn broer (Boneka) te worden geliquideerd.

Geen bewijs

Het hof oordeelde (net als de rechtbank) dat enkel de bewapende aanwezigheid van de verdachten in de Audi A3 met kennelijk ‘criminele motieven’ onvoldoende bewijs vormde dat ze een liquidatie op Belserang wilden plegen. Als extra bewijs had het Openbaar Ministerie in hoger beroep informatie aangedragen over een tweede onderzoek naar de vermeende aanslag, namelijk naar de opdrachtgevers.

Redelijke twijfel

Daarin waren onder meer Danny K., Dick Vrij en Lucas B. verdacht. De eersten zaten al vast in verband met de Andes-zaak. De laatste is destijds aangehouden, in het najaar van 2013. B. zou de ‘makelaar’ zijn geweest die zou hebben bemiddeld, aldus het Openbaar Ministerie. Er zou aan M. en W. 50.000 euro zijn toegezegd en er zouden ook contacten zijn geweest. Ook was er anonieme CIE-informatie. Maar ook die aanwijzingen vormden voor het gerechtshof onvoldoende grond voor de conclusie dat buiten redelijke twijfel kon worden vastgesteld dat M. en W. samen met Lucas B. en anderen gezamenlijk de moord op Belserang hadden voorbereid. Het hof neemt daarbij in aanmerking dat geen van de betrokkenen een verklaring heeft willen afleggen en dat ook Belserang niet heeft kunnen of willen ophelderen, wie hem zou (hebben) willen liquideren en om welke reden (zie het arrest).

Vrije voeten

De advocaat van de door de recherche als Amsterdamse Beroepscrimineel (ABC’er) ingedeelde Lucas B. informeerde na de uitspraak van het hof hoe het ervoor stond met de verdenking tegen zijn cliënt. Er waren kort na de aanhouding in 2013 al geen “ernstige bezwaren” tegen B. aanwezig zodat hij al snel op vrije voeten kwam, wat wel opmerkelijk was in een toen al twee jaar lopend moordonderzoek. Hij was nog wel verdachte gebleven. Gerard Roethof: ‘ik heb een enkel A4’tje geschreven en dat volstond om binnen een week het OM zo ver te krijgen om de zaak te seponeren.’ Roethof zegt dat B. het hier niet bij zal laten zitten. ‘B. vindt het onbegrijpelijk dat hij door het OM in deze zaak als verdachte is aangemerkt én aangehouden.’ Roethof zegt dat het OM een schadeclaim kan verwachten van B. die hoog kan uitvallen. ‘De heer B. is al jaren ondernemer is en heeft al die jaren netjes belasting afgedragen.’

Levensgevaarlijk

Ik vind dat het erop lijkt dat de aanhoudingen in deze zaak met name plaatsvonden, om de boel “even op te schudden” in de hoop dat er over de telefoon of anderszins nog door iemand iets gezegd wordt.’ Roethof karakteriseerde deze methode al eerder als ‘levensgevaarlijk en bijna verderfelijk. Er is immers een heel rijtje personen bekend die door het OM aangemerkt werden als verdachte van een levensdelict, werden vrijgelaten door de rechtbank, en daarna geliquideerd.’