Witwasonderzoek in Europa naar Hezbollah

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft maandag onthuld onderzoek te doen naar witwassen door de Libanese Hezbollah en een Colombiaanse criminele groepering. De DEA beschuldigt de Hezbollah ervan wereldwijd met drugshandel bezig te zijn. De witwasroute loopt volgens de DEA via Europa.

Medellín

De zaak komt voort uit een onderzoek naar de Lebanese Canadian Bank. De Amerikaanse regering heeft bedrijven die werden aangestuurd door vermeende Hezbollah-functionarissen Mohamed Noureddine en Hamdi Zaher El Dine op de zwarte lijst geplaatst. Een Colombiaanse groep die met Hezbollah zou werken is Oficina de Envigado, een groep uit Medellín.

België

In Februari 2015 is in verschillende Europese landen onderzoek gestart na tips van de DEA. Er zou een netwerk van geldkoeriers in beeld zijn gebracht dat miljoenen euro’s aan drugsopbrengsten van Europa naar het Midden-Oosten, met name Beiroet, liet lopen. Middels ondergronds bankieren (Hawala) stroomde het geld door. Het ging deels terug naar de Colombiaanse cocaïne-producenten en ook deels naar bedrijven die voor Hezbollah wapens kopen voor de oorlog in Syrië en Irak.

Vorige week is een onbekend aantal personen aangehouden, aldus de DEA, in samenwerking met autoriteiten in Frankrijk, Italië, België en Duitsland. De Amerikanen werken samen in de zaak met Europol en Eurojust.

Overdrijven

Hezbollah is een militante sjiitische politieke groepering met Libanon als basis. De groep krijgt veel steun van Iran en steunt gewapenderhand het regime van president Assad in Syrië. In de Verenigde Staten is Hezbollah een terroristische organisatie. De DEA heeft vaker onderzoek gedaan naar vermeende drugsconnecties van Hezbollah. Zo speelt in de zaak rond Dino Bouterse in New York de beschuldiging dat hij een basis voor Hezbollah had willen opzetten in Suriname.

In de rechtszaken in New York van de zwagers van Mink Kok, die getrouwd is met een Libanese vrouw, spelen ook beschuldigingen over witwastransacties en drugshandel door Hezbollah. In één van die onderzoeken is ook de Nederlander Nico Epskamp in New York veroordeeld. Mink Kok zit in Libanon een straf uit voor drugshandel, hij komt in die zaak dit jaar op vrije voeten.

De DEA is in de Verenigde Staten de laatste jaren bekritiseerd omdat de organisatie de verbindingen tussen terrorisme en drugshandel zou overdrijven om zo meer budget binnen te halen.