‘Onderzoek naar lekken door Antwerpse toprechercheur’

De rechter in Antwerpen is een onderzoek gestart naar het mogelijk lekken van politie-informatie door een Belgische hoofdinspecteur van politie. Dit meldt de krant de Gazet van Antwerpen. De rechercheur was betrokken bij een aantal succesvolle onderzoeken tegen Marokkaanse drugsgroeperingen.

Gelekt

De hoofdinspecteur is werkzaam bij de afdeling Drugs van Federale Gerechtelijke Politie. Hij wordt ervan verdacht ‘politionele informatie te hebben gelekt aan het criminele milieu’. Dit schrijft de krant Gazet van Antwerpen dinsdagmiddag.

In de woning van de verdachte politieman is huiszoeking gedaan. Hij is inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar daarna onder voorwaarden weer vrijgelaten.

Schrik

De arrestatie doet behoorlijk wat stof opwaaien bij de politie. De politieman van Marokkaanse afkomst stond hoog aangeschreven bij collega’s, aldus de Gazet. Hij stond bekend als ‘de schrik van de Antwerpse drugsclans’ en had veel kennis en inzicht in het Marokkaanse criminele milieu.

Hij was bijvoorbeeld betrokken bij het onderzoek tegen de ‘Mixers’, een criminele groep rond de gebroeders S., die zich met het uithalen van drugs en distributie daarvan bezighielden.

Vijanden

Misdaadjournalist Joris van der Aa schrijft dinsdag in de Gazet: ‘Omdat hij als speurder heel wat vijanden maakte in het Marokkaanse drugsmilieu, doken er jaren geleden al verhalen op over de man, als zou hij bepaalde grote criminelen ‘beschermen’ tegen acties van politie en justitie. De eerder genoemde Mixers verspreiden al jaren berichten om de betrokken speurder in diskrediet te brengen.’

‘In het grote Makreel-dossier doken overigens ook al verhalen op die de naam van de betrokken hoofdinspecteur in een slecht daglicht stelden. Bronnen in het milieu wijzen op de vriendschapsbanden die de speurder al sinds zijn jeugd zou onderhouden met een aantal sleutelfiguren in het Antwerpse misdaadmilieu.’