Onderzoek tweede douanier strandde in 2011

Tegen de tweede douanier uit de Rotterdamse haven die verdacht wordt van hulp aan grootschalige cocaïne importen lag zowel in 2007 als in 2011 belastende informatie. Een strafrechtelijk onderzoek tegen deze Gertie V. (foto) strandde in 2011.

Door @Wim van de Pol

Dat blijkt uit stukken uit het onderzoeksdossier die Crimesite heeft ingezien. Gertie V. werkte op de afdeling “pre-arrival” van de Rotterdamse Douane waar selectie plaatsvindt welke aankomende containers wel en niet zullen worden onderzocht. V. leefde tot voor kort met zijn vrouw (40) en twee dochters in een onopvallend rijtjeshuis in Rotterdam-Prinsenland.

Al bekend was dat er in 2007 over V. informatie was binnengekomen bij de FIOD. Die hield in dat:

V. informatie over door de Douane geselecteerde containers aan “vrienden” door wilde geven. Hij zou hiervoor gebruik maken van informatie die hij uit de systemen van de Douane kon halen.

Destijds leidde die kennis van de FIOD niet tot een strafrechtelijk onderzoek. Dat gebeurde wel in 2011.

Loonlijst

Dat onderzoek werd gestart naar aanleiding van de volgende informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI, vroeger de CIE en CID):

Een douanier genaamd G. V. verstrekt tegen betaling informatie aan criminelen over de boten die gecontroleerd worden in de haven van Rotterdam. De douanier zou zelfs op een soort loonlijst staan.

Dat onderzoek werd echter stopgezet omdat ‘onvoldoende bewijs kon worden vergaard’.

Zebra’s in de kudde

Als er ernstige corruptie bij de Douane in Rotterdam was, die grootschalige invoer van cocaïne mogelijk maakte, is die na 2011 nog jarenlang ongemoeid gelaten.

Twee jaren later pakte justitie de draad in ieder geval weer op nadat in 2014 informatie binnenkwam over ene Dennis van den B. die een ‘platte douaneman’ aan zou sturen. Dit leidde tot het grote onderzoek naar Gerrit G., de directe collega van Gertie V. en naar diens aanhouding en een aantal inbeslagnames.

G. heeft tegenover de recherche na zijn aanhouding gesproken over meerdere corrupte contacten bij overheids- en opsporingsdiensten in de Rijnmond. Er waren ‘meer zebra’s in de kudde’, aldus G..

Tonnen

Aanleiding voor het huidige onderzoek waarvoor Gertie V. dit voorjaar is aangehouden zijn volgens het dossier meldingen die in maart 2015 bij de TCI zijn binnengekomen:

Gert van de douane heeft persoonlijk contact met de criminelen waarmee hij samenwerkt. Zij komen bij hem thuis om hun zaken te bespreken.

en ook:

Gert, een douanemedewerker die bijna met pensioen gaat, heeft op maandag 23 februari 2015, een Hindoestaanse criminele groepering ervan op de hoogte gebracht dat het HARC-team onderzoek doet naar een container die bestemd is voor die groepering en waarin cocaïne zit. (…) Gert heeft vorig jaar enkele tonnen verdiend door medewerking te verlenen aan verschillende criminele personen/groeperingen bij de invoer van cocaïne.

Moorden

Het onderzoek naar V. is een zoveelste kraal aan de lange ketting van onderzoeken naar cocaïnehandel, corruptie en moorden in de Rijnmond. Het Openbaar Ministerie brengt de onderzoeken soms afgesplitst voor de rechter maar ze houden vaak verband met elkaar omdat er verdachten in meerdere onderzoeken voorkomen. De FIOD in Utrecht doet het onderzoek naar V. en staat kennelijk onder leiding van het functioneel parket. Dat is weer niet het parket dat het onderzoek naar Gerrit G. uitvoert, dat loopt in Rotterdam.

Zie ook:

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

Verdachte coke-zaak uitgeleverd door Argentinië

Coke-verdachte wil verklaren om hechtenis

Officier verzuimde pistool te zoeken