Ook in Amerika kennen ze Martin Kok nu

‘Yogi Bear with a handgun’ wordt misdaadblogger Martin Kok genoemd in een omvangrijk artikel op Wired.com. Journalist Kenneth R. Rosen, van onder andere de New York Times, verbleef eerder dit jaar bijna twee weken in Amsterdam, sprak met verschillende misdaadjournalisten en schreef een uitgebreid portret over Kok. 

The Strange Life of a Murderer turned Crime Blogger heet het artikel waarin Rosen zich verwondert over de Nederlandse misdaadjournalistiek en dan met name over de positie van shock blogger Martin Kok, die met zijn Vlinderscrime zo’n unieke positie in nam in het misdaadnieuws.

Lage misdaadcijfer

De auteur schrijft over het lage misdaadcijfer in Nederland, zeker in vergelijking met de Verenigde Staten. Hij vindt het daarom des te opvallender dat misdaadnieuws in ons land zo populair is. Maar de Amerikaan komt tegelijkertijd ook met een verklaring: Nederland is een hele grote producent van synthetische drugs en hennep en cocaïne wordt op grote schaal via Nederland gedistribueerd, logisch daarom dat er aandacht voor die fenomenen is.

Traditie

Voor Nederlandse misdaadvolgers zal er in het artikel niet heel veel nieuws staan, of het moet misschien de link zijn die Rosen ziet naar de Gouden Eeuw. Volgens hem – en hij baseert zich onder andere op het historische boek Aan de rand van de Wereld – is Nederland altijd een handelsnatie geweest – ook in informatie. En de rijkdom van de 17-e eeuw maakte hebzucht en de daaruit voortvloeiende criminaliteit tot bijna een traditie.

Ongeloof

De Amerikaanse lezer zal het stuk soms met ongeloof lezen. Nadat eerder deze week de Nederlandse misdaad via het boek Judas van Astrid Holleeder in de spotlight stond in de VS, is het nu het leven van Martin Kok dat menig Amerikaanse wenkbrauw zal doen fronsen.

‘A bear poking other bears’

Voor wie de Engelse taal machtig is: ga vooral het artikel lezen. Al is het alleen maar voor de prachtige zinnen die er in staan, zoals ‘He was a bear poking other bears.’ Of het einde van het stuk:

Kok was the unlucky one. His name is now synonymous with fame and misfortune, fearlessness and misinformation. And it’s a story that the killer turned writer could well have written himself. Kok’s only regret might have been that he wasn’t around to publish the name of the man who found him at the story’s end.

Which is surely what he would have done.