Ook in hoger beroep vijf jaar cel voor politiemol Mark M.

“Politiemol” Mark M. (33) heeft ook in hoger beroep vijf jaar cel gekregen. Het hof heeft hem maandag schuldig bevonden aan het schenden van ambtsgeheimen, het plegen van computervredebreuk en witwassen. Ook mag M. tien jaar lang niet als ambtenaar werken. M. hoorde zijn straf via een videoverbinding in Oekraïne, waar hij sinds enkele jaren woont.

Fout

M. verkocht jarenlang vertrouwelijke informatie aan criminelen en verdiende daar volgens justitie veel geld mee. In 2018 werd Mark M. ook veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Het OM maakte destijds de fout dat de voorlopige hechtenis te laat werd aangevraagd, waarna M. in hoger beroep ging en – nadat de termijn van zijn voorarrest was verlopen – in vrijheid zijn hoger beroep mocht afwachten.

De politiemol vertrok vervolgens naar Oekraïne waar hij zijn zaak voor het Bossche gerechtshof maandag via een videoverbinding kon volgen. Hoe hij zijn straf moet uitzitten nu hij vanwege de coronamaatregelen niet naar Nederland kan reizen, wordt nog onderzocht.

‘Vertrouwen geschaad’

Volgens het gerechtshof heeft M. ‘het vertrouwen in de politie geschaad’. Ook frustreerde hij een aantal politieonderzoeken, waardoor verdachten de dans konden ontspringen. Het hof: ‘Hij zou zich dit zwaar moeten aanrekenen, maar daarvan is niets gebleken. Integendeel: hij zei geen vragen te willen beantwoorden en sprak slecht over de collega’s die hem wilden oppakken.’

M. ontkende opnieuw de meeste beschuldigingen. Naast hem werden nog twee mannen veroordeeld. Tussenpersoon Mark S. kreeg drie jaar cel en een medeverdachte werd tot een half jaar cel veroordeeld. Een derde persoon is vrijgesproken.