Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen oud-president Desi Bouterse

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar celstraf geëist tegen oud-president Desi Bouterse. Dat schrijven Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het Decembermoorden-proces opnieuw omdat Bouterse verzet aantekende tegen zijn eerdere veroordeling in 2019.

‘Schuld van Nederland’

Bouterse voerde vrijdagochtend zijn laatste woord waarbij hij zijn gebruikelijke verhaal over de rol van “kolonisator Nederland” naar voren bracht. Volgens hem is het oppakken, martelen en doodschieten van vijftien onschuldige en ongewapende mannen allemaal de schuld van Nederland.

Vijftien tegenstanders van het militaire regime van ex-legerleider Bouterse werden op 8 december 1982 gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Vertraging

De verzetszaak tegen Bouterse liep dit voorjaar vanwege stijgende coronabesmettingen in Suriname vertraging op. Toen werden alle rechtszaken in het land stopgezet.

De rechtbank in Paramaribo doet op 30 augustus 2021 uitspraak in de zaak.

Donderdag werd Bouterse nog thuis verhoord over een partij gestolen wapens en munitie die waren opgeslagen in een wapenkamer op zijn residentie.