Peil-baken op auto Marokkaanse broers

De vier mannen die op 1 februari werden aangehouden in de Knokkestraat in Amsterdam-West zouden een aanslag hebben willen plegen op twee Marokkaanse broers uit Amsterdam-West. Dat schrijft Het Parool. Daarom zou er een peilbaken, een GPS-volgsysteem, onder hun auto zijn geplakt. Vrijdag was er een pro forma-zitting in de zaak.

Huurauto

Volgens Het Parool werd het baken gevonden onder de huurauto waarin de twee Marokkaanse broers reden. De twee auto’s waarin de vier verdachten van de Knokkestraat reden waren een BMW, die in Eindhoven was opgehaald, en een Citroën. Ze zouden de betreffende nacht onderweg geweest zijn naar de huurauto van de beoogd doelwitten. Die auto werd inmiddels door de politie in de gaten gehouden kon worden. De broers waren volgens Het Parool al door de politie gewaarschuwd niet meer in hun huurauto te rijden.

Chahid Y.

De politie kwam de vier op het spoor na een eerdere aanslag op de Amsterdamse crimineel Chahid Y. in Almere. Onder de huurauto van Y. ontplofte daar een bom. Ook werd hij met een automatisch wapen werd beschoten maar Y. wist te ontsnappen. Y. gold als een lijfwacht van de vorig jaar doodgeschoten Gwenette Martha. Bij onderzoek ontdekte de recherche dat er onder de auto ook een peilbaken bevestigd was en dat baken leidde uiteindelijk naar één van de vier verdachten van de Knokkestraat, een zekere Youssef O. (20) uit Amsterdam-Oost.