Politie koopt ondanks corruptie nog steeds Volkswagen

De politie blijft surveillanceauto’s kopen bij Volkswagen-importeur Pon, ondanks een groot corruptieschandaal. Toenmalig minister Opstelten gaf anderhalf jaar geleden opdracht om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

300 nieuwe auto’s

Dat schrijft De Telegraaf zondag. Eind 2014 werd het contract met Pon opgezegd vanwege beschuldigingen van corruptie. Maar omdat er nog geen nieuw contract is gesloten, blijft de politie bij deze importeur auto’s kopen, tegen dezelfde voorwaarden en prijzen als voorheen.

Onlangs heeft de politie nog driehonderd nieuwe Volkswagen Tourans besteld, zo stelt de krant. Het gaat om een grote order waarbij miljoenen euro’s zijn gemoeid. Het gaat volgens de politie om een ‘noodzakelijke vervanging’.

Cruise en Champions League

Pon wordt ervan beschuldigd dat het ambtenaren heeft omgekocht om de aanbesteding binnen te slepen. Het zou gaan om voordeeltjes als gratis winterbanden of lage prijzen voor onderhoud aan de auto. Ook zouden er tickets voor sportwedstrijden als de Champions League of de Olympische Spelen en cruises op de Middellandse Zee zijn aangeboden.

Volgens bronnen bij de inkoopafdeling van de politie zal op zijn vroegst eind volgend jaar eenn nieuw contract voor de levering van politieauto’s worden gesloten. De politie stelt dat de tijd is gebruikt om onder meer de procedures van de inkoopafdeling aan te scherpen.