Politie krijgt 2.000 bodycams

De politie gaat vanaf deze week tweeduizend nieuwe bodycams aan agenten verstrekken. Volgend jaar zomer moet dat proces klaar zijn.

Veiliger

Volgens de politie werken bodycamera’s positief bij het politiewerk. Ze kunnen die een de-escalerende werking hebben en ook blijkt uit onderzoek dat agenten zich er veiliger mee voelen. De bodycams zijn vooral bedoeld voor de basisteams, hondengeleiders, bikers en nautische politie. In april 2019 is na experimenten besloten om de 2.000 bodycams aan te schaffen.

Agenten kunnen zelf bepalen wanneer ze hun bodycam inschakelen. Ze moeten dit vertellen aan degene die wordt gefilmd. Het filmen gebeurt nooit in woningen, alleen op de openbare weg en in openbare gebouwen.

Streamen

Om de bodycam te gebruiken loggen agenten in met hun personeelsnummer. Opgenomen beelden worden na elke dienst in een cloud opgeslagen. Agenten kunnen de beelden streamen maar niet downloaden. De beelden vallen onder de Wet politiegegevens. Daarin staan regels over hoe ermee moet worden omgegaan en hoe lang ze bewaard mogen worden.

Zepcam is het bedrijf dat de apparaten levert, het gaat om type T2+ dat 64 gigabyte opslagruimte heeft en een batterijduur tot twaalf uur. Er is AES 256-bit encryptie voor de opslag van gemaakte beelden.