Politie: ontmoetingsplaats Hells Angels gesloten (UPDATE3)

De politie zegt dat in opdracht van het Openbaar Ministerie in Utrecht maandagavond een pand is binnengevallen dat dienst deed als ontmoeting plaats van de Hells Angels. Die motorclub is in Nederland verboden, hoewel individuele (regionale) chapters van de Hells Angels niet verboden zijn. Het Utrechtse pand bleek volgehangen met beelden en logo’s van Hells Angels MC en leek dienst te doen als kroeg. Zes aanwezigen zijn gearresteerd, maar die zijn woensdag weer op vrije voeten gekomen.  

Twijnstraat

Het gaat om een pand in de zuidelijke binnenstad van Utrecht aan de Twijnstraat aan de Werf. Het pand is per direct door de gemeente Utrecht gesloten.

Er waren signalen van onder andere gemeente en politie waardoor het vermoeden ontstond dat het pand niet werd bewoond maar in plaats daarvan werd gebruikt als ontmoetingsplaats voor de verboden motorclub.

In het pand leek de inrichting niet bedoeld voor bewoning, aldus de politie, maar voor niet toegestane horecadoeleinden.

De aanwezigen stellen dat het pand een soort huiskamer was waar ze als oude vrienden samenkwamen.

Hoge Raad

Een van de verdachten had bij zijn arrestatie meerdere ponypacks met drugs op zak en een uitschuifbare wapenstok.

Op vrijdag 15 juli 2022 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de eerdere uitspraak van het verbod op de Hells Angels-organisaties (HAMC Holland en HAMC) in Nederland in stand blijft. De Hells Angels MC is daarmee onherroepelijk verboden verklaard. Alle uitingen van de Hells Angels na deze datum dragen bij aan de verdenking van voortzetting van deze verboden organisatie, zo stelt de politie.

Hoewel de HAMC Holland en HAMC inderdaad verboden zijn, zijn volgens een uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden in 2020 de achttien individuele Nederlandse chapters niet verboden, en dat bevestigde de Hoge Raad in de genoemde uitspraak 2022.

Over de vraag in hoeverre clubkleding van MC’s verboden is lopen momenteel nog procedures. De politie arresteerde in februari een Bandidos-president hierom. In eerdere zaken sprak het gerechtshof mensen hiervan vrij omdat dragen van kleding niet altijd een werkzaamheid van een verboden organisatie is, maar een grondrecht.

Johan Bevvie, lid van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels zegt tegen Crimesite: ‘Hoe kan de overheid een niet verboden organisatie verbieden om zijn leden de kenmerken van die legitieme organisatie te dragen?’