Politie schoot 15 kogels op rappers

Een ruzie tussen concurrerende rappers die escaleert. Schoten gevuurd op de politie, die vervolgens vijftien kogels terug schiet. Een vrouw die op de intensive care belandt en de Rijksrecherche die een onderzoek instelt. Dat is de trieste balans van een incident vorig jaar in Winterswijk. Volgende maand is er een nieuwe zitting in de zaak.

Reconstructie

De Gelderlander publiceert vandaag een reconstructie van de zaak. Twee groepen rappers dagen elkaar in december 2018 via social media uit. Ze zijn elkaar aan het ‘dissen’ (publiekelijk beledigen). De 22-jarige Vitorio D. uit Winterswijk en de 26-jarige Railton E. gaan vervolgens naar de woning van de 25-jarige vrouwelijke rapper Do Q. uit Winterswijk en kerven met een mes in haar voordeur. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) schreeuwen ze daarbij om geld en roepen ‘ik ga je schieten’ en ‘ik haal een wapen’.

Rapvideo

Do Q. wordt bang en belt vrienden. Dan escaleert de zaak snel. Ook de gealarmeerde politie arriveert. Er ontstaat een wilde schietpartij waarbij zowel de rappers als de politie op elkaar schieten. Het vuurwapen van de rappers blijkt eerder in een rapvideo te zien te zijn geweest.

Traumaheli

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz van Do Q. vuurt de politie maar liefst 15 kogels af. Enkelen daarvan doorboren haar long en schouderblad. Do Q. wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze op de intensive care belandt en de schietpartij nauwelijks overleeft. Een tweede verdachte en een agent raken ook gewond.

Rijksrecherche

Volgens advocaat Moszkowicz hebben de agenten geschoten vanaf een plek waar ze de verdachten niet eens konden zien en daarmee teveel risico genomen. Verzoeken van raadslieden om in Winterswijk een reconstructie te houden, zijn door de rechtbank in Lelystad afgewezen. Naar het schieten door de agenten wordt nog onderzoek gedaan door de Rijksrecherche, bevestigt het OM. De verdachten worden beschuldigd van een poging diefstal met geweld en poging tot doodslag op twee agenten.

Zie ook: Agent gewond bij schietpartij in Winterswijk