Politie toont filmje voortvluchtige Iraniër (VIDEO)

In Opsporing Verzocht vertoonde de politie dinsdagavond een video van de voor tweevoudige poging tot moord veroordeelde Shahin Gheiybe (35). Hij loopt door een tuin ergens in een land met een warm klimaat. De man heeft een (privé) Instagram-account

Hoe de politie aan de video komt is onbekend. 
 
In juli 2011 werd Gheiybe veroordeeld tot 13 jaar cel omdat hij op 6 juli 2009 twee mannen probeerde dood te schieten vlak achter het Centraal Station in Den Bosch. Op 6 oktober 2011 wist hij te ontsnappen tijdens een bezoek aan het ziekenhuis en sindsdien is hij voortvluchtig. Volgens de politie zit hij mogelijk in Iran. Deze maand zijn er doorzoekingen geweest in Almere en Eemnes, waarschijnlijk bij familie.

Busje

Gheiybe heeft bekend te hebben geschoten. Volgens het gerechtshof schoot hij twee kogels af op een inwoner van Berkel en Rodenrijs die zich op dat moment in de laadruimte van een bestelauto bevond. Meteen daarna vuurde hij een kogel af op de bestuurder van het busje. Beide slachtoffers raakten zwaargewond.
 
Aan de schietpartij gingen onderhandelingen over de verkoop van een partij computeronderdelen vooraf waar de slachtoffers 175.000 voor zouden willen betalen, aldus het hof. Gheiybe nam daarna de benen met dat geld. Het hof hechtte geen geloof aan het verhaal van Gheiybe dat hij onder invloed van drugs was en dat een man met de naam ‘Achmed’ opdracht had gegeven te gaan rippen. 

45.000 euro

Via zijn advocaat heeft Gheiybe aan Crimesite laten weten niet op vragen antwoord te willen geven.
 
Wel laat hij weten soms in Nederland te komen maar nooit zijn ouders te bezoeken. Hij ontkent geld te hebben gestolen en zegt dat de deal om 45.000 euro ging en dat die ook bij de slachtoffers is gevonden. In hun eerste verklaring hebben de slachtoffers volgens Gheiybe verklaard dat het inderdaad om een deal van 45.000 euro ging en dat hij geen geld van hun had afgepakt.
 
Volgens de politie is Gheiybe voorzien van valse identiteitspapieren in Iran. De politie maakte bekend dat Gheiybe op de Nationale Opsporingslijst is gezet, juist in de week dat er een diplomatieke crisis tussen Nederland en Iran aan de dag trad over activiteiten van de Iraanse geheime dienst in Nederland.

 

 
 

 

 
 
 
 
https://youtu.be/Np47jqYFOrs