Politie: ontsnapte gevangene zit in Iran

De politie zegt de 35-jarige ontsnapte gevangene Shahin Gheiybe mogelijk in Iran verblijft, en heeft hem op de Nationale Opsporingslijst gezet. De timing is pikant. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat de Nederlandse ambassadeur is teruggeroepen uit Teheran voor overleg.

Door Wim van de Pol

De reden daarvoor is dat recent twee Nederlandse diplomaten Iran zijn uitgezet na de beschuldiging van Nederland dat Iran in Nederland twee liquidaties heeft laten plegen. In juni 2018 zette Nederland twee Iraanse diplomaten uit. Pas onlangs bleek dat inlichtingendienst AIVD sterke aanwijzingen heeft dat Iran betrokken was bij twee liquidaties in Nederland: op de leider van de Iraanse verzetsbeweging ASMLA Ahmad Mola Nissi en op elektromonteur Ali Motamed

Nationale Opsporingslijst

In Opsporing Verzocht van dinsdagavond benadrukte de politie dat een voortvluchtige Nederlander van Iraanse afkomst met een valse identiteit in Iran verblijft. Het gaat om Shahin Gheiybe (35) die al sinds 2011 voortvluchtig is maar juist in deze week van diplomatieke spanning via Opsporing Verzocht op de Nationale Opsporingslijst is gezet. De politie:

De politie weet dat Gheiybe na zijn ontsnapping met hulp van familie naar Iran is gevlucht. Mogelijk heeft hij daarna in de omgeving van Teheran verbleven.

De politie zegt ook dat hij gebruik maakt van een valse identiteit.

Iran hanteert steng visumbeleid voor buitenlanders en heeft zeer actieve veiligheids- en immigratiediensten. De Nederlandse politie suggereert met de berichtgeving in Opsporing Verzocht de mogelijkheid dat Gheiybe in Iran een andere identiteit heeft gekregen. De vraag is of die valse identiteit van criminele bron is of misschien van de Iraanse staat, en of de Iraanse overheid weet dat Gheiybe veel in Iran verblijft.

Systeembeheerder

Maandag meldde de politie doorzoekingen in de zaak van Gheiybe op verschillende plaatsen in Nederland.

Gheiybe komt oorspronkelijk uit Iran, maar woonde sinds 1996 met zijn familie in Nederland. Hij werkte als systeembeheerder, maar handelde daarnaast in ‘computeronderdelen’, aldus de politie. Op 6 juli 2009 had hij in Den Bosch afgesproken met twee mannen voor een deal, maar hierbij trok hij ineens zijn pistool. Hij schoot beide mannen neer en ging er met 175.000 euro vandoor. Hij is voor een dubbele poging moord en heling veroordeeld tot dertien jaar cel. Op de dag van zijn ontsnapping had hij twee jaar uitgezeten.

Op 6 oktober 2011 wist hij uit de gevangenis te ontsnappen. Vanwege pijn aan zijn knie had hij toestemming gekregen voor een ziekenhuisbezoek met begeleiding. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis, wist hij aan zijn begeleiders te ontsnappen.

Zie ook:

‘Noffel gaf opdracht liquidatie Ali Motamed’