‘Politie verijdelt bevrijding Surailie I.’ (UPDATE)

De politie heeft voorkomen dat er dinsdag een ontsnapping zou plaatsvinden van Amsterdammer Surailie I. De Amsterdammer is veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doodschieten van Souhail Laachir (foto), op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum. Volgens de politie was er een plan om I. te bevrijden tijdens zijn transport voor zijn hoger beroep. 

Het hoger beroep van Surailie I. zou morgen dienen in Amsterdam. Volgens de politie zouden de voorbereidingen van de ontsnapping in een vergevorderd stadium zijn geweest.

Mobiele telefoons

Volgens de politie was er concrete informatie binnengekomen dat I. tijdens het vervoer naar of van de eerste inleidende zitting in zijn hoger beroep zou worden bevrijd. Naar aanleiding van die informatie begon de politie een onderzoek. Daarbij werden in de gevangenis waar I. vast zit verschillende mobiele telefoons gevonden die over de muur waren gegooid. De politie vermoedt dat ze voor I. waren bedoeld.

Dansvloer

Souhail Laachir, alias De Lange, werd in mei 2013 aan de rand van een volle dansvloer met 6 kogels doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie eiste 25 jaar tegen Surailie I. voor moord. De rechtbank vonniste 15 jaar cel voor doodslag. Souhail Laachir werd beschouwd als de boekhouder van Benaouf A. Voor de laatste werd ook al een ontsnappingspoging verijdeld.

Hier meer achtergronden over de schietpartij in het Scheepvaartmuseum:

OM: schietpartij Waterfront was koele liquidatie

‘Bewijs verdachte Waterfront onbetrouwbaar’