Hoger beroep in Waterfront-zaak

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging van Surailie I. gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. Die veroordeelde I. enkele weken geleden tot vijftien jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van Souhail Laachir (foto) tijdens het Waterfront-dancefeest in het Scheepvaartmuseum, mei 2013. 

De officier van justitie had 25 jaar cel geëist. Volgens haar was er sprake van een koele liquidatie. Hoewel de rechtbank in haar uitspraak sprak van een ‘meedogenloze daad’ en gewetenloosheid bij de dader, kwam ze niet tot de conclusie dat Laachir op de rand van de dansvloer werd geliquideerd.

Onschuldig

Volgens Sixten Bordewijk, de advocaat van Surailie I. (hij werd al eerder veroordeeld voor een ripdeal en poging tot doodslag) is zijn cliënt onschuldig. Hij bestempelde het bewijs, vooral gestoeld op een herkenning van een beveiligingsmedewerker, als onbetrouwbaar.

Dennis M.

Eerder werden nog twee andere mannen aangehouden voor de betrokkenheid bij de dood van Souhail Laachir: Eaneas Lomp en Dennis M. Zij werden korte tijd later alweer vrij gelaten. Dennis M. zou volgens justitie de opdracht hebben gegeven aan Surailie I. om Laachir dood te schieten. Dennis M. is daarvoor niet vervolgd, omdat justitie onvoldoende bewijs kon verzamelen. Dennis M., ten tijde van de schietpartij in het Scheepvaartmuseum woonachtig in Zaandam, is de neef van Gwenette Martha. Dennis M. verblijft tegenwoordig in Spanje.

Dani M.

Een andere neef van Martha, de 39-jarige Dani M., werd vanochtend in zijn huis in Amsterdam aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van Eaneas Lomp (foto rechts). Dat is opmerkelijk, omdat Lomp en M. werden gerekend tot hetzelfde kamp in de Amsterdamse onderwereldoorlog, dat van Gwenette Martha. Dani M. en Lomp zouden op de avond van de liquidatie van laatstgenoemde nog samen zijn uit geweest in Amsterdam. Toen Lomp ’s nachts bij het huis van zijn vriendin in Krommenie aan kwam op 7 november 2015 werd hij doodgeschoten – hoewel hij een kogelwerend vest droeg. De politie heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip in de zaak Lomp