Politie verspreidde bewust onjuiste informatie (UPDATE)

De politie heeft in 2016 het Dagblad van het Noorden bewust voorzien van onjuiste informatie in de hoop dat een verdachte zich zou blootgeven, zo schrijft de krant woensdag. De politie meldde een aanstaande doorbraak van de recherche.

Mishandeling

Het onderzoek betrof een geweldsmisdrijf: de zware mishandeling en beroving van een prostituee (21) in oktober 2008. De dader was vrijwel zeker haar laatste klant. Van die klant viste de politie het condoom uit de prullenbak en kwam zo aan een dna-profiel. Andere condooms in de prullenbak werden niet onderzocht. De vrouw had die avond zeven klanten. In de dna-databank kwam er aanvankelijk geen match. Maar in 2016 wel: de dan 27-jarige Dennis J. uit Groningen is veroordeeld voor een beroving van een maaltijdbezorger en zijn dna wordt afgenomen.

Openbaar Ministerie

J. is dus verdachte  maar voor een veroordeling is meer bewijs nodig. De politie gaat over tot de ruisstrategie (Crimesite schreef al eerder over dergelijke strategie van de politie). De politie verstrekt onder regie van het Openbaar Ministerie valse informatie aan het Dagblad van het Noorden: ‘mogelijk doorbraak in mishandelingszaak’. De politie zorgt met een speciale bezorging dat J. de krant onder ogen krijgt. Zijn telefoon en internet worden vanaf dat moment getapt. ’s Avonds besteedt ook het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.

Gehapt

Dennis J. heeft gehapt. Hij gaat uitvoerig googelen op het misdrijf. Maar de taps leveren verder geen belastende informatie op. De politie zet dan undercoveragenten in die zich voorstellen als familieleden van het slachtoffer. Ze wijzen hem op het krantenbericht en adviseren hem naar de politie te gaan om daar de waarheid te vertellen. Ze bedreigen hem en vertellen hem van drie hoog uit het raam te zullen gooien.

Dennis J. meldt zich niet maar wordt een paar dagen later alsnog aangehouden. Tegen hem is nu vijf jaar cel geëist. Zijn advocaat zal aangifte doen wegens bedreiging tegen de agenten.

Overigens wordt via Opsporing Verzocht wel vaker met desinformatie in het belang van het onderzoek gewerkt. Zie:

De valstrikken van Opsporing Verzocht