Politiebewaking Haarlemse burgemeester Wienen

Sinds ongeveer tien dagen krijgt de Haarlemse burgemeester Jos Wienen politiebewaking. ‘In verband met de veiligheid’ van Wienen worden door het Openbaar Ministerie en de burgemeester geen mededelingen gedaan over de aard en toedracht van de bedreigingen. Dat meldt Haarlems Dagblad.

Agenten in politieauto’s en een bewakingscamera houden permanent toezicht op de woning van Wienen. Dat is volgens het stadhuis in opdracht van de hoofdofficier van Justitie.

Hells Angels Haarlem

Toenmalig burgemeester Bernt Schneiders kreeg in 2015 beveiliging na brandstichting bij zijn woning. Het OM verdacht de Haarlemse ex-Hells Angel-president Lysander de R. ervan opdracht te hebben gegeven om de auto van Schneiders in brand te steken, maar wist daarvoor geen sluitend bewijs te krijgen.

Clubhuizen gesloten

Wienen heeft het afgelopen jaar een aantal besluiten genomen die slecht vielen bij de Hells Angels en No Surrender. Hij maakte duidelijk dat de Hells Angels een nieuw clubhuis in Haarlem kunnen vergeten en sloot een provisorisch clubhuis van No Surrender op een volkstuincomplex.

Nauwe samenwerking

Wienen noemde de uitspraak van de rechtbank tegen de Hells Angels Haarlem een bevestiging van het Haarlemse beleid, waarbij de gemeente nauw samenwerkt met andere overheden om ondermijning van de samenleving en deelneming aan een criminele organisatie met geweldoogmerk tegen te gaan.