Rapper Broertje (Green Gang) overleden

Rapper Broertje (Green Gang) overleden

De Amsterdamse rapper Broertje is overleden. Dat melden verschillende betrouwbare bronnen op sociale media. Broertje (echte naam Jonathan Xerxes Nepomuceno) werd bekend als lid van rap- en straatcollectief Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost. Het is nog onduidelijk hoe de 31-jarige artiest is overleden.

Muziek

Broertje maakte sinds zijn tienerjaren deel uit van rap- en straatbende Green Gang met wie hij meerdere albums uitbracht. In 2009 was hij samen met rapper JayJay (nu beter bekend als Djaga Djaga) te zien in een veelbekeken freestyle autosessie.

Broertje was getekend bij het label OJFAM Entertainment van oprichter Oshadix Leonora, de jongere broer van Djaga Djaga.

Detentie

Vanaf 2012 zat Broertje een celstraf van bijna zes jaar uit wegens poging tot doodslag op meerdere personen en diefstal met geweld. In eerste instantie zou hij tien jaar celstraf krijgen, maar dit werd verlaagd. Met een naar binnen gesmokkelde smartphone nam hij in de gevangenis de teksten op van zijn EP Straight Outta Prison die eind 2016 uitkwam. In 2017 kwam Broertje vrij.

Soloalbums

Daarna bracht hij twee soloalbums uit: IJskoud in 2019 (met gastbijdrages van o.a. JoeyAK, Emms en Josylvio) en Jamina in 2021, een eerbetoon aan zijn 24-jarige zus die in 2014 overleed na een zware mishandeling door haar vriend. De dader kreeg zeven jaar cel en tbs.

Rapper Broertje was vorige week nog te zien in een aflevering van Red Bull Rap Champs. Ook bracht hij enkele dagen geleden nog de videoclip Bodem uit samen met rapper Mello.

Broertje was vader van een dochtertje.

Reacties

Op sociale media komen heel veel reacties binnen op het overlijden van Broertje. De Nederlandse raplegende Extince schrijft op Instagram: ‘RIP Broertje. We met in 2011. Respect en kracht aan de nabestaanden’.

Rapper Mario Cash van Green Gang schrijft op Instagram: ‘Aisii mensen ik zou vandaag 2 videos in 1 voor jullie droppen maar we kregen vanochtend het lastige nieuws dat we een broeder van ons zijn verloren. My lil broo @broertje.jn 😭😭👏 Fly high broo en waak over ons.’

Rapper Djaga Djaga schrijft bij een gezamenlijke foto van hem en Broertje: ‘Deze komt hard aan!! Rest in peace my G. We begonnen deze shit samen. Dagen lang bij je moeder op zolder muziek maken ver voor het Spotify-tijdperk. We hebben de straat gevoed met bangers en legendarische freestylesessies. We waren 1 zieke combinatie samen. De dood komt onverwachts en het slaat je hard. Ik heb je zien worstelen met het verlies van je zus, heb je zien vechten met je demonen. Ik hoop dat je nu rust hebt gevonden en bij Jamina bent. Rust zacht mijn lieve broeder. Ik hou van je. Dit gaat dieper dan rap.’