Rechtbank veroordeelt Mink Kok tot zes jaar gevangenisstraf

Mink Kok heeft dinsdag zes jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen van de rechtbank in Rotterdam, voor het vervoeren van cocaïne en betrokkenheid bij het opzetten van een cocaïnewasserij. Dit meldt De Telegraaf.

Bewijs

De rechtbank zag voldoende bewijs voor een veroordeling in onderschepte berichten op de server Sky ECC. In de berichten wordt onder meer overlegd over geldbedragen en bestellijsten, schrijft De Telegraaf. In haar uitspraak heeft de rechtbank het over grondstoffen en chemicaliën en blokken cocaïne en cocaïnebase, betalingen en locaties en benodigd personeel (koks).

De 62-jarige Kok is veroordeeld voor het vervoeren van honderden kilo’s cocaïne, en voor betrokkenheid bij het opzetten van een cocaïnewasserij, aldus de krant. ‘Hij had een leidende en coördinerende rol’, stelde de rechtbank.

Lager

De partij cocaïne van 400 kilo waar Kok voor is veroordeeld en die in 2020 binnenkwam via de Antwerpse haven in een partij bananen, raakte daar zoek. Uiteindelijk werd ze aangetroffen bij een supermarkt in het Duitse Remscheid.

Kok heeft zich na het verlies van de partij in Antwerpen ‘intensief bezig gehouden’ met het terugvinden daarvan, staat in de uitspraak te lezen. ‘Daarnaast had hij een leidende rol bij het – naar het lijkt – opzetten van een grootschalig drugslab, gelet op de aanbetaalde bedragen en aangeschafte hoeveelheden chemicaliën.’

Het OM ziet Kok als ‘een baas in de cocaïnewereld’. Het Openbaar Ministerie eiste eerder 9 jaar celstraf voor Kok. De straf is lager geworden dan de eis, omdat de rechtbank onvoldoende bewijs ziet dat Kok ook nog een andere partij drugs in zijn bezit heeft gehad.

De advocaat van Kok, Mark Teurlings, had om vrijspraak gevraagd. Hij laat dinsdag in een reactie aan De Telegraaf weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak en hij overweegt een hoger beroep.

Lees hier de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in deze zaak.