‘Rechtbank Zwolle fraudeerde met proces-verbaal’

De rechtbank Zwolle heeft gefraudeerd met een proces-verbaal van een rechtszitting. Dat zegt advocaat Yehudi Moszkowicz tegen Crimesite. Het gaat om een zogenoemde regiezitting in de zaak van een oud- abnamro-bankier die ervan wordt verdacht miljoenen te hebben witgewassen voor drugscriminelen.

De zaak diende op 18 juni. Aan het einde van de zitting vergeet de voorzitter van de rechtbank de volgende zin uit te spreken: ‘Het onderzoek ter terechtzitting voor het overige wordt geschorst voor onbepaalde tijd’. Als het onderzoek niet wordt geschorst dan vervalt de voorlopige hechtenis volgens de advocaat van de verdachte. Dat betekent dat door de fout van de rechter de verdachte op vrije voeten komt.

Video-opnames

Crimesite beschikt over video-opnames waaruit blijkt dat de rechter inderdaad deze zin niet uitspreekt. In het door de griffier en rechter opgemaakte proces-verbaal is de desbetreffende zin echter wel toegevoegd, zoals op de afbeelding hieronder te zien is achter het tweede gedachtestreepje:

‘Ik sta voor het PV’

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die de verdachte oud-bankier bijstaat, heeft de rechtbank onder verwijzing naar de video-opnames er op gewezen dat het proces-verbaal van de zitting niet klopt. Aanvankelijk kwam er geen reactie van de betreffende rechter. Moszkowicz besloot daarop de rechters te wraken. De reactie van de rechter: ‘Aan het wrakingsverzoek gaat vooraf de stelling van de raadsman dat het PV van de zitting van 18 juni 2019 onwaarheden bevat. Ik sta voor het PV en hetgeen daarin is vermeld is juist.’

Dwingen

Moszkowicz heeft daarop de uitzonderlijke beslissing genomen om de rechter en de Staat in kort geding te dagvaarden. ‘Omdat uit de camerabeelden blijkt dat het echt niet juist is wat in het PV staat, maar de rechter blijft ontkennen, hebben cliënt en ik geen andere optie dan de rechter via een kort geding te dwingen het proces naar waarheid te corrigeren. We krijgen nu de bizarre situatie dat de ene rechter wordt gevraagd om een andere rechter te dwingen.’
Het kort geding dient maandagmiddag. De rechtbank Zwolle wilde niet reageren op vragen van Crimesite hangende het kort geding.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een rechter van de rechtbank Zwolle in opspraak raakt. In 2011 werd een rechter in Zwolle veroordeeld tot een boete van 500 euro voor het schenden van zijn ambtsgeheim. De rechter had het strafblad van de Nederlandse Koerd Adil K. gelekt naar de ouders van een 23-jarig meisje. De ouders hadden de rechter benaderd omdat ze moeite hadden met de relatie tussen hun dochter en K. De rechter werd tijdelijk op non-actief gesteld. Saillant is dat deze veroordeelde rechter nu bijzitter is in de zaak waarbij het proces-verbaal werd vervalst.