Rechtszaak kasteelmoord uitgesteld door extra onderzoek

De raadkamer in Brugge heeft de doorverwijzing van de kasteelmoord-zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit omdat onder andere de verdediging om extra onderzoek heeft gevraagd. Ook moet er meer duidelijkheid komen over een eventuele tweede dader. In totaal duurde de zitting vrijdag een krappe vier minuten.

Het parket wilde zorgen dat het proces in 2015 van start zou kunnen gaan en wilde zodoende de verwijzing vragen van André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre S. naar het hof van assisen.

Opdrachtgevers

Vader en zoon Gyselbrecht zouden de opdrachtgevers zijn geweest van de moord op Stijn Saelens (foto). Pierre S. zou als tussenpersoon hebben gefungeerd. De inmiddels overleden Eindhovenaar Anton van Bommel zou de kasteelmoord uit hebben gevoerd. In de zomer van 2012 werd zijn dna gematcht met dna-materiaal op een doos die in het kasteel van het slachtoffer stond. Van Bommel zou de trekker hebben overgehaald, en heeft het lichaam weggesleept met behulp van een tweede dader.

Door het extra onderzoek moet de zaak door de raadkamer voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. Volgens verschillende partijen is het van groot belang dat er duidelijkheid wordt geschept over de mogelijke tweede dader. Het parket wil het onderzoek naar de tweede dader loskoppelen van het assisenproces tegen de opdrachtgevers.

Pak geld

In de zoektocht naar meer informatie over een eventuele tweede dader heeft de politie onlangs verschillende mensen uit de directe omgeving van Van Bommel ondervraagd. Daar kwam naar boven dat hij na de moord ineens over 20 tot 30.000 aan contant geld beschikte.

De advocaat van de familie Saelens, Jan Leysen, zegt daarover in de rechtbank: ‘Ik lees dat er sprake zou zijn van 20 tot 30.000 euro. Mijn cliënten vinden het belangrijk dat daar duidelijkheid over komt. Over dat element staat trouwens helemaal niets in het dossier.’

Tijdens de zitting donderdag bleek dat de advocaat van Peter Gyselbrecht een verzoekschrift in had gediend tot extra onderzoek naar de kwestie van het geld. De raadsman van André Gyselbrecht had hetzelfde gedaan. Hij zegt: ‘Mijn cliënt heeft nooit een euro betaald en ik wil dat aspect tot op de bodem onderzocht wordt.’

22 personen

Er zijn 22 mensen opgeroepen voor de zitting van de raadkamer. Alleen André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Khousseyn K. waren aanwezig.

K. werd maanden voor de kasteelmoord met drie Tsjetsjeense handlangers in de buurt van het kasteel opgemerkt. Toen werden ze voor inbrekers aangezien. Na de moord op Saelens werd door onderzoekers gekeken of zij toevalligerwijs met een ander doel in de buurt van het kasteel waren. Het parket heeft besloten hen niet te vervolgen.

Lees ook:

Sms cruciaal in kasteelmoord

Verdachte kasteelmoord vrijgelaten

Parket wil zaak kasteelmoord splitsen

Verdachten kasteelmoord hadden vergadering 

Flinke blunders bij Kasteelmoord 

Kasteelheer stierf gruwelijke dood