Reconstructie van de 1800 kilo coke-zaak

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot 10 jaar geëist tegen de 8 verdachten van een cocaïnetransport van 1800 kilo, dat eind 2016 werd ontdekt. De lading was verstopt onder in een aantal dozen met bananen. De hoogste strafeis is voor de Britten Lee H. en David T. De laagste eis is tegen de Turken Ismet G. (5 jaar) en Recep A. (4 jaar). 

Door Timo van der Eng

Tegen 2 andere Britten, Peter L. en Peter S. en de Nederlander Jeroen R. en de Colombiaan Andres S.C. werd 7 jaar geëist. Een aantal verdachten is eerder veroordeeld voor verschillende soorten misdrijven.

Colombia

De twee Britten Lee H. en David T. bezochten in augustus, september en oktober 2016 gezamenlijk tijdens verschillende tripjes Colombia, onder andere Bogota en Medellin. Volgens H. die tijdens de rechtszitting tot een bepaald moment wilde praten, waren dat vakantiereisjes, waarbij onder andere een voetbaltoernooi werd bezocht. David T. beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht.

Irish Pub op het Rembrandtplein

Op 4 december van hetzelfde jaar werden H. en T. samen met hun stadgenoten uit Liverpool Peter L. en Peter S. gezien in de St. James Gate Irish Pub op het Rembrandtplein in Amsterdam. De volgende dag arriveerde het schip de Crown Opal in de haven Antwerpen met aan boord een lading bananen die bedoeld was voor een bedrijf in Rotterdam. Tijdens een controle werd in de lading bananen 1800 kilo cocaïne gevonden. In samenspraak met de Belgische autoriteiten werd besloten tot een gecontroleerde doorlating, waarbij de partij bananen werd voorzien van een peilbaken en OVC-apparatuur en waarbij een kleine hoeveelheid van de in beslag genomen cocaïne werd teruggeplaatst.

‘Where are the fucking numbers?’

Op 8 december arriveren 4 vrachtwagens met de partij bananen in een loods in Medemblik. De lading wordt gelost met een gehuurde heftruck. Volgens het OM zijn de Britten Peter L. en Peter S. in de loods aanwezig, waarbij 1 van hen zou zeggen ’46, 46 where are the fucking numbers’. De 2 waren kennelijk op zoek naar dozen of pallets met bepaalde nummers, aldus het OM. Op basis van de verder afgeluisterde gesprekken gaat justitie er van uit dat Lee H. en David T. kunnen worden beschouwd als de bazen van de andere 2 Engelsen. Naast L. en S. bevinden zich ook  2 Turken in de loods. Recep A. was – naar eigen zeggen – benaderd voor een klusje met een heftruck. Ismet G. zou iets met een busje moeten vervoeren. Beide mannen ontkennen geweten te hebben dat het om cocaïne zou gaan. Later arriveren ook de Colombiaan Andres S.C. en Lee H. en David T. in de loods. De Engelsen zijn in aanwezigheid van Hendrik-Jan R. die ze hebben ontmoet in De Smikkelhoek, een snackbar in de buurt. (De zaak van R. wordt dezer dagen niet behandeld, omdat hij sinds kort een nieuwe advocaat heeft.)

Als een arrestatieteam later die dag de loods aan de Nijverheidsweg in Medemblik binnenvalt worden 8 verdachten aangehouden. Hendrik-Jan R. probeerde zich nog te verstoppen tussen de pallets en Lee H. en Peter S. poogden tevergeefs te ontsnappen, aldus het Openbaar Ministerie. In de loods werden ook twee vuurwapens en vertrapte telefoons gevonden. Ook staat er een witte Ford Transit, waarin de politie een verborgen ruimte in aantreft. Elders in Nederland wordt nog een negende verdachte aangehouden: Jeroen R.

Voor 50.000 euro coke bij de Voedselbank

De straatwaarde van de in Antwerpen gepakte 1800 kilo zou volgens het OM ongeveer 90 miljoen euro bedragen. Daarbij gaat de officier uit van 50 euro per gram cocaïne. De kilo coke die de politie was vergeten uit de lading bananen te halen en bij de Voedselbank in Huizen belandde, had dus een straatwaarde van 50.000 euro.

De komende dagen staat het verweer van de verdediging van de verschillende verdachten gepland.