Ruim een miljoen euro gevonden in onderzoek naar plofkraken (UPDATE VIDEO)

Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag is er door de politie op 13 oktober bij doorzoekingen in Naaldwijk en Alphen aan den Rijn ongeveer 1,2 miljoen euro in contanten, vuurwapens, exclusieve horloges en dure mode-artikelen gevonden. De doorzoekingen werden gedaan in een Spaans onderzoek naar plofkrakers.

Naaldwijk

Er waren zoekingen in verschillende panden in Naaldwijk en Alphen aan den Rijn. Er zijn ook twee verdachten aangehouden: een 29-jarige man uit Naaldwijk en een 34-jarige man uit Schiedam.

De actie werd gehouden op verzoek van de Spaanse autoriteiten. Die zijn bezig met een onderzoek naar het witwassen van geld uit plofkraken. Spanje verzocht Nederland via het internationaal rechtshulpcentrum Den Haag om de zoekingen en de aanhoudingen te doen.

Barcelona

Het is de bedoeling om de onlangs aangehouden verdachten over te leveren aan Spanje. In Spanje loopt een onderzoek van de afdeling zware criminaliteit van de Nationale Politie. Het onderzoek draait om een groep Nederlanders van Marokkaanse komaf, zo schrijven Spaanse media. De groep zou zich hebben gevestigd in Barcelona.

In Catalonië is in Mataró één persoon gearresteerd. Er zouden in het onderzoek in totaal zes verdachten zijn. De verdenkingen zijn witwassen van geld, drugshandel, illegaal wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie.

In het onderzoek is ook samengewerkt met de Duitse politie in verband met plofkraken die in Duitsland zouden zijn gepleegd. Ook is een plofkraak in in Paterna (Valencia), eind oktober 2020, in onderzoek.

 

 

Zie ook:

Europol: aantal plofkraken in Europa neemt drastisch toe