Satudarah door rechter verboden

De rechtbank heeft maandagochtend beslist dat motorclub Satudarah met onmiddellijke ingang wordt verboden en ontbonden. Onder het verbod vallen de chapters van Satudarah, de support club Saudarah en Supportcrew 999. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod.

De uitspraak werd gedaan in de beveiligde rechtbank op Schiphol. De publieke tribune was volgepakt met Satudarah-leden, gekleed in de colours. Buiten stond een lange rij motoren.

Veel criminele activiteiten

Volgens de rechter zijn de leden en het bestuur van de motorclub betrokken bij veel criminele activiteiten waaronder geweld tegen andere motorclubs, productie van- en handel in verdovende middelen, verboden wapenbezit en afpersing. De rechtbank vindt dat de misdrijven ‘de samenleving ontwrichten’ en duidelijk ‘een inbreuk zijn op de openbare orde’.

One Blood

De rechter verwees in zijn uitspraak onder andere naar de documentaire One Blood uit 2015. Daarin wordt de club gevolgd door programmamaker Joost van der Valk. Daarin is onder andere te zien dat er geweld wordt uitgeoefend tegen een medelid van de motorclub. Clubleden die terug kwamen uit de gevangenis werden met egards behandeld.

In Nederland is Satudarah, na de Bandidos, de tweede motorclub die wordt verboden. In Duitsland werd Satudarah al in 2015 verboden en opgeheven.

Akutan

De rechtbank van Breda bepaalde vorig jaar nog in de zogenaamde Akutan-zaak waarin verschillende bestuursleden van Satudarah terecht stonden, dat er geen sprake was van deelname aan een criminele organisatie. Wel werden verschillende leden tot celstraffen tot 46 maanden veroordeeld voor onder andere productie van synthetische drugs. Het OM ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Het verbod van vandaag is uitgesproken door een civiele rechtbank.

Michel B.

Verschillende leden van Satudarah zijn in het verleden strafrechtelijk veroordeeld of zijn nog verdacht voor diverse misdrijven. Zo verdenkt justitie onder andere bestuurslid Michel B. van deelname aan een criminele organisatie. Hij stond op de Nationale Opsporingslijst, totdat hij in februari van dit jaar werd opgepakt in een Oostenrijks ski-oord. B. is inmiddels overgeleverd naar Nederland. Ook de andere bestuursleden van Satudarah, de broers Angelo en Xanterra M. en Paul M., worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Lees hier de hele uitspraak van de civiele rechter.