Schaduw van de Hakkelaar in het douane-dossier

De naam van Johan V. alias De Hakkelaar (61) duikt op in de dossiers over twee van corruptie verdachte douaniers. Het Openbaar Ministerie heeft Johan V. in die dossiers – waar een hele serie aan cocaïnetransporten, ter waarde van vele honderden miljoenen euro’s, via de haven van Rotterdam in figureert – niet als verdachte opgenomen.

Door @Wim van de Pol

Het onderzoek naar douanier Gerrit G. is volgens het strafdossier begonnen vanaf het voorjaar van 2014 toen Rotterdammer Dennis van den B. in beeld kwam als de man die mogelijk Gerrit G. aanstuurde. In de groep rond douanier G. bleken ook Henk E., René F. en een zekere Andries van der H. als verdachten op te duiken. Ook legt de politie verbanden met moorden in verband met een verdwenen partij van 300 kilo: de vergismoord op Rob Zweekhorst die eigenlijk bedoeld zou zijn geweest voor Dennis van den B. – en de moord op Brabander Rinus M..

En verder is er nog het overlappende onderzoek naar corruptie tegen een verdachte collega van Gerrit G..

Al die zaken brengt het OM zoveel mogelijk opgesplitst voor de rechtbank. Soms alsof ze niks met elkaar te maken hebben.

Procedure

Als justitie ook een onderzoek op de Hakkelaar heeft lopen dan is dat opmerkelijk. Het is een man met een roemruchte geschiedenis. Johan V. werd in 1998 in hoger beroep tot 5,5 jaar celstraf veroordeeld voor grootschalige hasjhandel. De Belastingdienst heeft hem een navordering van 123 miljoen euro opgelegd, die hij evenwel nooit betaalde. Hierover loopt nog een procedure.

Kilo’s

Zijdelings komt V. in de dossiers voor. Het is belastende informatie die de recherche heel goed zou kunnen gebruiken als zogeheten “startinformatie”. Mogelijk loopt er daarom inmiddels in het geheim een strafrechtelijk onderzoek op V.. Grote onderzoeken naar drugshandel beginnen regelmatig op minder concrete aanwijzingen.

Een paar voorbeelden uit het douane-dossier:

Op 28 november 2014 strandde in de Rotterdamse haven een transport van 3.000 kilo cocaïne. Uit met een microfoon afgeluisterde conversaties van douanier Gerrit G. zou je kunnen afleiden dat dit een foutje betrof. G. was kennelijk niet in staat geweest die zending veilig in te klaren. G. laat in een gesprek in dit verband de naam Hakkelaar vallen.

Verder is er informatie bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) binnengekomen over V.:

De Hakkelaar trekt honderden kilo’s cocaïne per jaar binnen. De Hakkelaar handelt in weed, hash en cocaïne. Rene F. verkoopt het spul voor de Hakkelaar.

En in januari 2015 vertelde een informant aan de Amsterdamse TCI:

Johan V. met de bijnaam “De Hakkelaar, heeft geïnvesteerd in een partij van 3000 kilogram cocaïne. Deze partij was door een corrupte douanier in de haven van Rotterdam doorgelaten, maar is alsnog gepakt door het HARC-team. Een kamper uit Utrecht onderhoudt het contact met de corrupte douanier. De corrupte douanier wordt “Streep” of “Zebra” genoemd en zorgt tegen forse contante betaling dat containers met cocaïne niet worden gecontroleerd, maar worden vrijgegeven.

Microfoons

Op 22 november 2014 lijken verdachten (vader) Henk en (zoon) Marco E. in een met microfoons afgeluisterd gesprek te spreken over de handel in coke en over een medeverdachte, ene Kobus:

Henk: (…) Die doet het voor die Hakkelaar.
Marco: Ja
Henk: … voor die Johan. (…)
Marco: Ja
Henk: Die Hakkelaar komt niet hè. Ik heb hun gewaarschuwd. Ik zeg. Kijk uit. Ik zeg die Kobus en die Hakkelaar zijn gevaarlijk. Ik zeg, die laten je zo opruimen.

Kobus is volgens de officier van justitie de bijnaam van een medeverdachte.

Pompen

Op 27 november 2014 hebben Henk en Marco E. opnieuw een opgenomen gesprek:

Henk: Hij zeg… Weet je wat ie ook gisteren tegen mij zei? En die Kobus (fon) en die Hakkelaar (fon) willen nu in januari gaan pompen.
Marco: Aha
Henk: Dat zegt ie eerlijk tegen mij..

Van alle belangrijke verdachten in de zaak rond de douaniers zitten René F., Henk E. en douanier Gertie V. vast. De andere douane-man, Gerrit G. is voorlopig op vrije voeten gesteld, net als Dennis van den B.. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt niet voor het najaar van 2016 verwacht.

De laatste berichten over het douane-dossier:

Onderzoek tweede douanier strandde in 2011

OM heeft handen vol aan corruptie haven

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven