‘Schotse bende betrokken bij liquidatie Kok’

Afgelopen weekend verscheen in de Daily Record een bericht dat een beruchte Schotse bende betrokken zou zijn bij de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok, december 2016 in Laren. Om welke bende gaat het en hoe zit het eigenlijk met de georganiseerde misdaad in Schotland? 

Volgens de Schotse krant zijn eerder dit jaar leden van het rechercheteam dat de liquidatie van Kok onderzoekt naar Schotland gevlogen. Ze zouden met name geïnteresseerd zijn in informatie over de zogenaamde Escalade-bende. Deze groep zou worden geleid door twee broers, die buiten Schotland verblijven. De Daily Record vermeldt verder niet op welke manier de bende bij de moord op Kok betrokken zou zijn. Het Openbaar Ministerie wil tegenover Crimesite bevestigen noch ontkennen dat het onderzoeksteam naar de liquidatie van de misdaadblogger naar Glasgow is afgereisd. ‘Dat soort informatie is inhoudelijke onderzoeksinformatie die we nu nog niet kunnen / willen delen. Tijdens een inhoudelijke behandeling kan dat anders zijn’ aldus een persvoorlichter.

Uiterst gewelddadig

De Escalade-groep is onder andere actief in de drugs- en wapenhandel en gaat daarbij soms uiterst gewelddadig te werk, zo bleek uit een proces tegen negen leden van de bende. Enkelen van hen stonden onder andere terecht voor de mishandeling en marteling van Robert Allan, die plaatsvonden na een conflict over een geleverde partij drugs. Allan weigerde de groep te betalen, omdat de kwaliteit van de verdovende middelen te slecht was. De drugsdealer vluchtte naar Engeland, maar werd al snel opgespoord door drie leden van de bende, die aan de deur van zijn schuiladres verschenen.

‘It’s the fucking principle’

David Sell, een van de bendeleden, ging naast Allan op de bank zitten en richtte een vuurwapen op de drugshandelaar. De twee andere mannen bonden het slachtoffer vast met tie wraps en een ketting. Nadat een van de bendeleden Allan had toegebeten ‘It is not about the money. It is the fucking principle’ werd het slachtoffer in een busje gegooid en vervolgens naar een loods op een afgelegen industrieterrein gereden.

Voorhamer

Allan werd in de loods geslagen met onder andere een dikke ketting, een voorhamer en een metalen staaf. Een van zijn benen werd daarbij gebroken, alsmede zijn jukbeen. Daarna werden zijn kleren uitgetrokken en werd hij overgoten met bleek, dat ook in zijn open wonden terechtkwam. Tijdens de mishandelingen probeerden de bendeleden Allan bij bewustzijn te houden, omdat ze vreesden dat hij de martelingen niet zou overleven. ‘Are you alright? Don’t want you fucking dying. Don’t want to be up on a murder charge’ riep een van de beulen.

In zijn knieën geschoten

Vervolgens werd het slachtoffer opnieuw in een busje gegooid en naar het platteland vervoerd. Daar werd hij twee keer in één knie en eenmaal in de andere knie geschoten. Vervolgens werd hij naakt van een heuvel afgerold en achtergelaten. Robert Allan werd gevonden door voorbijgangers. Hij overleefde de martelingen, maar is blijvend gehandicapt geraakt.

‘Jammers’

David Sell (foto rechts) werd in januari van dit jaar veroordeeld tot vijftien jaar en acht maanden cel. Naast Sell kregen nog acht andere bendeleden verschillende celstraffen, onder andere voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen, verboden wapenbezit en drugshandel. Het gaat om Barry O’Neill, Anthony Woods, Francis Mulligan, Gerard Docherty, Mark Richardson, Steven McArdle en voormalig commando Martyn Fitzsimmons. De meesten van hen waren al eerder veroordeeld voor diverse misdrijven. In de loop van het onderzoek werden grote hoeveelheden wapens, snelle auto’s, beveiligde telefoons, vermommingen (zoals pruiken) en ‘jammers’ in beslag genomen.

Leiders

Met de veroordeling van de negen verdachten is de Escalade-groep nog niet opgerold. Zo zouden leiders van de bende, twee broers wier identiteit niet bekend is gemaakt, in het buitenland verblijven. In heel Schotland zijn 164 criminele netwerken in kaart gebracht, zo maakte de National Crime Agency bekend in een rapport dat in mei van dit jaar verscheen. In die netwerken zijn meer dan 3000 mensen actief. De meeste groepen houden zich bezig met drugshandel en witwassen, waarbij geweld niet wordt geschuwd. Bij drugshandel gaat het voornamelijk om cocaïne, heroïne en cannabis. De meeste verdovende middelen komen uit Spanje, Nederland staat op de tweede plaats. Liverpool wordt vaak gebruikt als doorvoerhaven, vandaar dat Schotse criminelen vaak samenwerken met Engelsen voor het importeren van drugs. In Amsterdam werden eerder dit jaar vier mannen uit Liverpool veroordeeld voor het importeren van 1800 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen.