Tot 7 jaar cel voor 1800 kilo coke (UPDATE)

Jeroen R. (50) is veroordeeld tot 7 jaar cel voor betrokkenheid bij de import van iets meer dan 1800 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De Colombiaan Andres S.C. kreeg 6 jaar cel. Vier Engelsen werden, evenals 2 Turkse Nederlanders, veroordeeld tot 42 maanden. Dat besliste de rechtbank van Amsterdam vandaag. 

Foutje

De Engelsen en Turkse Nederlanders werden veroordeeld als zijnde de afnemers van de partij. Letterlijk werd dat door de rechtbank omschreven als verlengde invoer. Omdat de Belgische Douane en de Nederlandse politie in december 2016 de cocaïne uit de deklading bananen had gehaald, werden de 6 veroordeeld voor 1 kilo en wat gram coke, die samen met enkele verdachten werd aangetroffen in een loods in het Noord-Hollandse Medemblik. Dat die kilo nog in de lading bananen zat, was trouwens een foutje van de politie. Bedoeling was om slechts enkele grammen tussen de bananen achter te laten. De kilo werd over het hoofd gezien en belandde uiteindelijk – tussen de bananen – in de Voedselbank in Huizen. De persvoorlichter van de rechtbank kon niet zeggen of de straffen hoger zouden zijn uitgevallen als er 1800 kilo in de loods in Medemblik zou zijn aangetroffen.

In tweeën

Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers van David T. volgt de rechtbank zijn redenering dat de invoer vanuit Colombia juridisch in tweeën moest worden geknipt. Vanuit Colombia naar Antwerpen van de 1800 kilo en vanuit Antwerpen naar Medemblik van 1,5 kilo (inclusief die kilo die over het hoofd was gezien). Kuijpers: ‘Alle verdachten – behalve Jeroen R. en de Colombiaan – kwamen pas in het dossier in beeld vanaf Medemblik. En toen zat er nog slechts 1,5 kilo in’. Kuijpers denkt dat het vonnis gevolgen kan hebben voor uitspraken in vergelijkbare zaken over drugsinvoer.

Op vrije voeten

De Engelsen Lee H. (31), Peter L. (58), Peter S. (35), David T. (36) zijn hangende een eventueel hoger beroep op vrije voeten. Peter S. en David T. meldden zich vandaag bij de rechtbank beiden met baggage voor het geval ze de gevangenis in zouden moeten. De andere twee Engelsen kwamen niet opdagen. Dat gold ook voor de Turkse Nederlanders Recep A. (43) en Ismet G. (28). Ook zij kunnen hun hoger beroep in vrijheid afwachten. Andres S.C. zit al vast. De voorlopige hechtenis van Jeroen R. was geschorst, maar hij moet direct de gevangenis in. Hij is al twee keer eerder veroordeeld voor soortgelijke drugsfeiten.

OVC-gesprekken

De rechtbank ziet onder andere bewijs in OVC-gesprekken die werden opgenomen in de loods in Medemblik waar de bananen met een kleine hoeveelheid coke arriveerden.

De officier had celstraffen tot 10 jaar geëist tegen de Britten Lee H. en David T.