Verdachte schutter Panorama is beroepscrimineel

De man die ervan wordt verdacht donderdagavond laat het kantoorpand van Panorama met een raketwerper te hebben beschoten, is beroepscrimineel Richard Z. Hij is onder andere veroordeeld voor een overval op de Bank of Tokyo op de Amsterdamse Zuidas in 2009. 

Die overval pleegde hij samen met Riff W., stiefbroer van Lucas Boom die in juni 2015 in Zaandam werd geliquideerd. Zowel Z. als W. werd in 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel voor de overval op de Bank of Tokyo. Riff W. zou naar het buitenland zijn gevlucht nadat hij dit jaar vanuit een café in de Amsterdamse Pijp had terug geschoten op een schutter die de horecagelegenheid onder vuur had genomen.

Nog veel meer overvallen

Maar Richard Z. pleegde nog veel meer overvallen. Als twintiger kreeg Z. al straf voor het overvallen van drie geldlopers, de Ierse pub aan het Marie Heinekenplein in De Pijp en bowlingcentrum Knijn aan het Scheldeplein in de Rivierenbuurt, zo schrijft het Parool. In 2012 overviel Richard Z. een garage aan de Sloterweg in Amsterdam. Ook is hij veroordeeld voor het leiden van een knokploeg die in Zaandam een conflict kwam uitvechten. En ook werd hij schuldig bevonden aan een schietpartij op de Houtmankade in Amsterdam.

Jaïr Wessels

De 41-jarige Richard Z. is de president van de Chapter Silencio, afdeling Woerden, van de Caloh Wagoh MC Main Triad. Deze motorclub komt ook voor in het dossier van de liquidatie van Jaïr Wessels, zo bleek onder andere tijdens een regie-zitting in januari van dit jaar.

Saillant

Saillant is dat York M., een vriend van Richard Z. uit de Amsterdamse Diamantbuurt, veroordeeld is voor het beschieten van de rechtbank, ook met een raketwerper. Dat gebeurde in 2011.