‘Schutters café hadden het gemunt op Marchano P.’

De schutters van de schietpartij afgelopen vrijdag in café De Zon waarbij twee mannen gewond raakten, hadden het waarschijnlijk gemunt op crimineel Marchano P. (37). Dat schrijft Het Parool woensdag.

P. is een vaste klant van café De Zon in de Pretoriusstraat. Zijn vriendin is er mede-eigenaar en barkeepster. Hij was vrijdagavond tijdens de schietpartij aanwezig maar werd niet getroffen.

Schutter liquidatie

Het milieu en de recherche verdenken P. ervan een van de schutters te zijn die op 18 oktober 2012 de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh voor een hotel in Antwerpen heeft geliquideerd. Deze liquidatie wordt gezien als de katalysator in de onderwereldoorlog waarin al meer dan 10 Amsterdamse criminelen uit twee strijdende kampen zijn vermoord.

De tweede moordenaar van Bouhbouh, Rida Bennajem, werd in maar 2013 vermoord in Amsterdam-West.

Geen zware criminelen

De 32-jarige man die met diverse schotwonden in kritieke toestand ligt in het ziekenhuis en een 48-jarige klant van het café die tijdens de schietpartij gewond is geraakt, zijn volgens de recherche geen serieuze spelers in de onderwereld. Een motief waarom zij doelwit zijn geworden, is nog niet gevonden. Het lijkt er sterk op dat ze onschuldig slachtoffer zijn geworden van de vete.

Zwarte BMW

Getuigen verklaarden dat de twee daders uit een zwarte BMW stapten, waarin de bestuurder bleef zitten. Het tweetal liep naar het café en vuurde tientallen kogels af. Hierbij werden alleen de twee slachtoffers geraakt. Daarna liepen ze terug naar de wagen en sloegen ze op de vlucht.

Uitgebrand

Tijdens de vlucht hebben ze op de A10 het vuur geopend op twee motoragenten die de achtervolging in hadden gezet. Zij raakten niet gewond maar onderbraken wel de achtervolging. De BMW, die gestolen bleek, werd later uitgebrand aangetroffen in Amsterdam-Zuidoost.