‘Silk Road 3 is FBI-truc’

De doorstart van de illegale online marktplaats Silk Road is een truc van de FBI om online handelaren te kunnen pakken. Althans, dat denken meerdere voormalige gebruikers van de marktplaats. Silk Road werd afgelopen maand met honderden andere illegale online marktplaatsen opgerold. Binnen 24 uur was de nieuwe versie weer in de lucht.

Het was de tweede keer dat Silk Road werd opgerold. Na de eerste actie claimt de FBI direct de groep die de doorstart wilden maken te hebben geïnfiltreerd. Een undercoveragent zou zelfs zijn betaald voor de diensten die hij aan de groep zou hebben geleverd om het forum weer in de lucht te krijgen.

‘Ze verkopen aan je’

De infiltratie door de Amerikaanse geheime dienst kwam voor sommige gebruikers niet onverwacht. Ze waarschuwden direct al dat de doorstart een truc van de FBI kon zijn en besloten niet meer te handelen via Silk Road.

Dat de site zo snel online was nadat het voor de tweede keer uit de lucht was gehaald, doet de alarmbellen weer rinkelen. Zo waarschuwt ene ‘Skizzer’: ‘Nog een keer, en dit is de laatste keer dat ik het zeg. Jullie worden allemaal in de gaten gehouden, ze [opsporingsdiensten, CS] praten met je, ze verkopen aan je.’

Doodsteek

Of de geruchten waar zijn of niet, ze zouden wel eens de doodsteek voor Silk Road kunnen betekenen. Waar de website ruim een jaar geleden de online zwarte markt domineerde, zijn er nu tientallen alternatieven, die minder goed in de gaten worden gehouden door opsporingsdiensten.

Inmiddels is waarschijnlijk Evolution de grootste digitale zwarte markt. Waar op Silk Road 3 enkele honderden items worden aangeboden, staan er op Evolution ruim 15.000 advertenties. De site werd bovendien niet offline gehaald in de grote actie van de FBI en Europol.