Sjaak Burger: ‘Ik werd gemarteld in Panama’

Vandaag werd een sterk vermagerde Sjaak Burger gehoord als getuige tijdens een zitting van het liquidatieproces Passage. Burger werd naar eigen zeggen gemarteld in het ziekenhuis toen hij ternauwernood een aanslag in Panama had overleefd. 

Door Timo van der Eng

Burger, met brilletje en baardje, was duidelijk nog niet hersteld van de liquidatiepoging. Hij was nauwelijks verstaanbaar en onderbrak zijn verklaringen regelmatig vanwege hoestbuien.

Volgens Burger belandde hij na de aanslag (januari 2015) in de hel. Hij lag in zijn nakie met alleen een luier aan op bed onder een ijskoude airco. Hij was vastgebonden aan zijn enkels en polsen en kreeg nauwelijks te eten en te drinken. In zijn luier waren spijkers of naalden ingebracht waardoor hij open wonden kreeg.

Betty Wind

Burger wilde het ziekenhuis verlaten, maar had daar een stempel voor nodig; die kreeg hij niet. Ten einde raad wendde hij zich tot Betty Wind, officier van justitie. Op de vraag van het gerechtshof waarom hij juist haar benaderde, antwoordde Burger: ‘Ik herinnerde me opeens haar naam. Het was het eerste wat in me op kwam.’

Er werd vandaag regelmatig geciteerd uit de Whatsapp-berichten die Wind en Burger naar elkaar stuurden en die tijdens een eerdere zitting deze week ook al ter sprake waren geweest. Ook de Whatsapp-wisseling waarin Burger meldde dat Mieremet achter de liquidatie op Cor van Hout zat kwam ter sprake. Aanvankelijk ontweek Burger de vraag van het hof of hij dat bericht vandaag kon bevestigen. Uiteindelijk kwam hij met de mededeling dat hij dit zo te stellig had gemeld.

Heks

In maart 2015 kon Burger het ziekenhuis verlaten. Hij beschouwde dat als het werk van Wind. Burger tegenover Wind: ‘Ik vond je een heks in de rechtszaal, maar nu heb je mijn leven gered – maar daar blijft het wel bij.’ Hij wilde daarmee maar aangeven: Wind wilde graag dat ik uitgebreid tegenover haar ging verklaren, maar dat heb ik niet gedaan. Ze hebben elkaar in Nederland 2 of 3 keer gezien.

Tijdens de zitting bleek dat Wind Burger had gewaarschuwd om zijn advocaten van het kantoor van Nico Meijering niet te melden dat hij contacten met haar onderhield. ‘Want dan ligt het zo bij je vrienden van Passage.’ En ‘Sjaak, zo is het wel lastig voor je veiligheid te zorgen als je contact houdt met advocaten van kantoor Meijering.’  Aldus citeerde Meijering uit het Whatsapp-verkeer tussen de twee.

Onbewaakt

Twee maanden na de aanslag kwam Burger aan in Nederland – met een vlucht die hij zelf had betaald, zo meldde hij fijntjes. In tegenstelling tot berichten in De Telegraaf toentertijd lag hij zonder bewaking in het ziekenhuis. Hij moest daar vertrekken toen het ziekenhuispersoneel zijn verblijf te gevaarlijk vond. Omdat hij ook werd geweigerd door verschillende revalidatiecentra zat er volgens justitie niets anders op dat hij in een penitentiair ziekenhuis moest worden verpleegd, aldus Burger.

Geen getuige Wind

Mede omdat Burger tijdens de zitting beweerde dat het proces verbaal van het Whatsapp-verkeer tussen hem en Wind niet volledig was (volgens hem waren er zaken bewust uit gelaten) wilde de advocaat-generaal Betty Wind deze middag horen als getuige.

Nico Meijering, advocaat van Dino Soerel, sloot zich daar bij aan. Hij wilde meer informatie over de Whatsapp-berichten van Wind waarin zij Burger waarschuwt geen melding te maken van hun contact.

Hoewel Wind al in het gebouw aanwezig was, vond het hof het niet nodig om de officier van justitie te horen als getuige.

Jesse Remmers

Burger nam het ook nog even op voor Jesse Remmers. Volgens hem kan Remmers nooit de liquidatie van Kees Houtman hebben gedaan, omdat hij toen met hoge koorts in bed lag. Hij hoestte toen zelfs bloed, aldus Burger. Remmers maakte overigens van de gelegenheid gebruik om tijdens de zitting hier en daar iemand (zoals de advocaat van Fred Ros) zijn gesigneerde boek Beyond the truth of life toe te stoppen.

Burger krabbelde ook terug met zijn eerder verklaring dat hij ten tijde van zijn verblijf in Panama iemand van de familie van Cor van Hout had gezien. ‘Dat heb ik mezelf waarschijnlijk ingebeeld’, aldus Burger.

Het filmpje met de aanslag op Burger in Panama:

https://www.youtube.com/watch?v=tlIckqkV6k4