Smartphone van liquidatieslachtoffer gekraakt

Justitie heeft de smartphone van van Souhail Laachir, die in 2013 bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam werd geliquideerd, gekraakt. Het Parool meldt dat uit mailverkeer dat nu ingezien kan worden, blijkt dat Benaouf A. (foto) een rol speelt bij de liquidatie op Najeb Bouhbouh in 2012 in Antwerpen.

Bouhbouh was een goede vriend van de Amsterdamse crimineel Gwenette Martha. De liquidatie is een van de eerste en een lange reeks. Benaouf A. was zelf ook al eens het doelwit, bij de liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. A. overleefde, maar bij de schietpartij kwamen wel twee andere mannen om het leven.

Laachir, wiens telefoon nu is gekraakt, wordt gezien als een goede vriend van Benaouf A. Hij had een PGP-telefoon, met een versleuteling die bekendstaat als nauwelijks te kraken. Maar onlangs hebben Nederlandse experts toch een methode gevonden om sommige telefoons te kraken.

Zorgen over BMW

Uit de communicatie blijkt dat Laachir zich druk maakte over de BMW die bij de liquidatie op Bouhbouh werd gebruikt. Er wordt onder meer gesproken over de arrestatie van degene die de auto had gehuurd in Duitsland. Ook werd de mogelijkheid dat de BMW door camera’s was vastgelegd besproken.

Benaouf A. wordt in de berichten niet bij naam genoemd, maar er wordt wel gesproken over ‘hoofd’. Dat zou A. zijn, aldus justitie.

‘Bevestiging versie van A.’

In 2014 is Benaouf A. veroordeeld tot 10 jaar voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie. Komende week dient het hoger beroep.

Sander Janssen, zijn advocaat, zegt in Het Parool dat de berichten juist aantonen wat A. altijd heeft gezegd: dat er bij het huren van de BMW criminelen betrokken waren die meer over de liquidatie zou kunnen vertellen.

‘De nieuwe informatie toont ondubbelzinnig aan dat anderen al erg met de zaak Bouhbouh bezig waren voordat Benaouf A. werd aangehouden en dat ze al over opvallend accurate informatie beschikten’, aldus Janssen.