Sporen lopen dood in onderzoek naar moord op ‘Polletje’

Een jaar na dato is er nog geen vooruitgang in het onderzoek naar de moord op de beruchte crimineel en voormalige Ajax-hooligans-aanvoerder Martin van de Pol.

Doodgeschoten

‘Polletje’, zoals zijn bijnaam luidde, werd op 4 maart 2021 doodgeschoten in Amsterdam Zuid-Oost, voor de ogen van zijn 7-jarige dochter. Hij werd 56 jaar.

De aanslag op zijn leven werd gefilmd door een camera, waarop de dader te zien was. Maar een jaar later is er nog niemand aangehouden. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Vastgelopen

Politie en justitie in Amsterdam vermoeden dat de laatste periode in het leven van Martin van de Pol niet de aanleiding vormt voor zijn dood. De politie heeft geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij ernstige strafbare feiten. Hij werd alleen nog een keer aangehouden met een paar blokjes stuff, aldus de krant.

Het aantal tips dat afgelopen jaar binnenkwam in het onderzoek was minimaal. Rechercheur Bob Schagen in de krant: ‘Er zat één serieuze tussen. We kregen informatie uit het buitenland. Uit een Duitse gevangenis. Daar zat een oplichter, ook een Duitser, en die heeft kort na de moord in detentie willen verklaren.’ De man had een verhaal over een rivaliserende bende van de Hells Angels. De politie liep vast op de tip.

Vijanden

De rechercheur over Van de Pols criminele verleden: ‘Vooropgesteld, Martin van de Pol had in alle hoeken en gaten vijanden gemaakt. Dus we zijn ieder scenario uit zijn verleden langsgelopen. Een oud conflict over kleding bij Ajax. Natuurlijk de Hells Angels. Dat laatste ligt voor de hand. Maar ja, onderbuikgevoelens zijn iets anders dan bewijs. We hebben ze allemaal proberen te spreken, maar de sporen lopen dood.’

Straf
Martin van de Pol werd in 2000 veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de viervoudige moord in een seksclub in Haarlem, maar in hoger beroep werd zijn straf verlaagd tot vijftien jaar cel, omdat hij deels uit noodweer handelde. Bij een persoon handelde het om noodweer, bij drie personen vonden de rechters dat het om doodslag ging, wat is terug te lezen in het vonnis van het Hof in Amsterdam uit 2002.

Daarna kwam ‘Polletje’ weer een tijd op vrije voeten. In 2012 ontsnapte hij aan een moordaanslag in Badhoevedorp, waarbij Remco Hillegers om het leven kwam.

In 2014 liep er nog een strafzaak tegen hem voor het mishandelen van twee jonge Ajax-supporters. Hij zou zich ook hebben beziggehouden met drugshandel onder de harde kern-supporters van die club. Hij werd daar nooit voor vervolgd.

De om het leven gebrachte Van de Pol werd in 2017 nog veroordeeld tot 69 dagen cel en 240 uur taakstraf, wegens vuurwapenbezit. Toen politie hiervoor bij hem binnenviel, zat hij in een opblaas-zwembad in de tuin, en had hij het heuptasje met het wapen erin snel in de tuin van de buren gegooid.