‘”Polletje” doodgeschoten in Amsterdam’ (UPDATE 5)

In Amsterdam Zuidoost is donderdagmiddag een man doodgeschoten. De politie is op jacht naar de dader. Het slachtoffer zou de meervoudige moordenaar en voormalig Ajax-hooligan Martin ‘Polletje’ van de Pol zijn.

door Joost van der Wegen

Overleden

De man is rond twee uur neergeschoten op de Alexander Dumaslaan in Amsterdam Zuidoost, op de hoek van de Pablo Nerudalaan. Dit is in de wijk Venserpolder.

Het slachtoffer is komen te overlijden, laat de politie rond drie uur weten. De omgeving is afgezet. Meerdere eenheden zijn nog op zoek naar de mogelijke dader, die wellicht is gevlucht in de richting van de Dolingadreef. Speurhonden zijn onderweg naar de plaats delict en de politiehelikopter wordt ingezet.

Er is intussen ook een signalement van de mogelijke dader vrijgegeven: hij zou een donkergetinte huidskleur hebben, is 1.80 meter tot 1.90 meter lang, tussen de 20 en 25 jaar oud, en hij droeg een zwarte parka-jas en een spijkerbroek.

Slachtoffer

Het Parool meldt dat het slachtoffer de veroordeelde crimineel en gewezen Ajax-hooligan Martin van de Pol (56) zou zijn, beter bekend als ‘Polletje’. Dat bevestigen verscheidene ingewijden aan de krant.

Van de Pol werd in 2000 veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de viervoudige moord in een seksclub in Haarlem, maar in hoger beroep werd zijn straf verlaagd tot vijftien jaar cel, omdat hij deels uit noodweer handelde. Bij een persoon handelde het om noodweer, bij drie personen vonden de rechters dat het om doodslag ging, wat is terug te lezen in het vonnis van het Hof in Amsterdam uit 2002.

Daarna kwam ‘Polletje’ weer een tijd op vrije voeten. In 2012 ontsnapte hij aan een moordaanslag in Badhoevedorp, waarbij Remco Hillegers om het leven kwam.

In 2014 liep er nog een strafzaak tegen hem voor het mishandelen van twee jonge Ajax-supporters. Hij zou zich ook hebben beziggehouden met drugshandel onder de harde kern-supporters van die club. Hij werd daar nooit voor vervolgd.

De vandaag om het leven gebrachte Van de Pol werd in 2017 nog veroordeeld tot 69 dagen cel en 240 uur taakstraf, wegens vuurwapenbezit. Toen politie hiervoor bij hem binnenviel, zat hij in een opblaaszwembad in de tuin, en had hij het heuptasje met het wapen erin snel in de tuin van de buren gegooid.

Ter plaatse

Meerdere politieauto’s en ambulances waren vanmiddag ter plaatse. Ook werden containerwagens van de dienst Forensische Opsporing bij de plaats delict geparkeerd. Martin van de Pol zou voor de ogen van zijn 7-jarige dochtertje, die hij net van school had gehaald, voor het huis van zijn ex-vriendin door zijn hoofd zijn geschoten. Hij stierf ter plekke.

Op Ajax-websites wordt hij herinnerd als een man die graag pleintjesvoetbal speelde en voor mensen een patatje haalde, maar vooral als een gewelddadig persoon die altijd achterom moest kijken, na het vermoorden van vier mensen. ‘De rekening moest eens worden vereffend’ en ‘boontje komt om zijn loontje’, valt er te lezen.