Taak- en celstraffen in Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank heeft de eerste twaalf klanten die terecht staan in de Valkenburgse zedenzaak veroordeeld. Tien mannen kregen één dag celstraf en tussen de 120 en 240 uur taakstraffen. Een jeugdhulpverlener kreeg zes maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, en een twaalfde klant werd veroordeeld tot vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk.

In de Valkenburgse zedenzaak staan in totaal 29 klanten terecht van een minderjarige prostituee. Eerder werd de loverboy van het meisje veroordeeld tot twee jaar cel. Eén van de klanten kreeg zijn straf direct te horen, hij werd vrijgesproken, omdat hij wel had betaald maar geen seks met het meisje heeft gehad.

Oneens met celstraffen

De andere verdachten stelden dat zij niet wisten dat het meisje maar zestien jaar oud was. Maar de rechtbank ging niet in dat verweer mee, en vindt dat klanten de verplichting hebben om onderzoek te doen naar de leeftijd van een prostituee.

Het OM had veel zwaardere straffen geëist. Justitie vindt dat er geen taakstraffen opgelegd kunnen worden in zaken die draaien om lichamelijke integriteit en gaat daarom in hoger beroep.

Verdachten werkten met jeugd

Advocaat Ivo van den Bergh, die een aantal verdachten bijstaat, laat weten dat zijn cliënten waarschijnlijk in beroep gaan tegen de gevangenisstraffen. ‘Deze zaak heeft in de prostitutiewereld wel wat impact gehad. Klanten zullen zich wel drie keer bedenken.’ Hij kan zich wel vinden in de opgelegde taakstraffen.

De man die zes maanden celstraf kreeg, is jeugdhulpverlener. Hij moet ook een schadevergoeding van duizend euro betalen. De veroordeelde die tot vijf maanden celstraf opgelegd kreeg, werkt ook met kinderen.

Op 30 juli horen dertien andere klanten hun straf, drie anderen verschijnen in het voorjaar voor de rechter.