Het gegoochel met cijfers van de taskforce

De Taskforce Brabant Zeeland heeft vorig jaar nog meer strafrechtelijke onderzoeken tegen drugscriminaliteit gestart. Het gespecialiseerde team voerde 119 onderzoeken uit, tegenover 71 in 2014. Ook werden meer drugspanden gesloten, zo blijkt uit de jaarcijfers van de taskforce. De vraag is hoe dit soort cijfers moeten worden begrepen.

Door @Wim van de Pol

In 2015 was er in Brabant wat publicitaire onenigheid over de aanpak van de drugscriminaliteit nadat er een verslag uitlekte waarin de burgemeester van Tilburg opmerkte dat de aanpak een puinhoop was. De hoofdofficier in Den Bosch sprong toen in de media-bres met de stelling dat de strijd tegen de drugs heus wel werkt.

Nog niet klaar

Binnen de taskforce werken politie, justitie, gemeenten, belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee samen om drugscriminelen aan te pakken. Dat kost per jaar vele tientallen miljoenen euro’s. En dat moet natuurlijk aan het publiek worden verkocht in de media. Afgelopen december bleek dat het Openbaar Ministerie in Noord-Brabant nog niet helemaal klaar is met de bestrijding van de criminelen, ondanks jarenlange inzet van de taak force: geschatte omzet van de drugshandel in Brabant zou een miljard per jaar zijn.

Cijfers

Gelukkige voor de Brabantse autoriteiten zijn de media in de regio volgzaam. Ieder jaar geven ze braaf de cijfers door die de Taskforce bekendmaakt zonder veel kader te geven. Daardoor zijn die cijfers een slag in de lucht en geven ze hoogstens de indruk dat politie en justitie druk bezig zijn. Maar wat is het resultaat?

Nog een voorbeeld: in 2015 zijn zo’n 3000 meldingen binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem en daardoor zijn in de provincies Brabant en Zeeland meer dan 250 mensen aangehouden. Dat zegt op zich niet zoveel. Hoeveel rechtszaken zijn er geweest en hoeveel mensen zijn er veroordeeld?

Intussen verplaatst de drugscriminaliteit zich naar elders in het land, en daar willen politie en justitie dan ook meer geld. Het gehele Openbaar Ministerie zegt 26 miljoen euro extra per jaar nodig te hebben.