Tbs ex-portier Club Esther met één jaar verlengd

De tbs van Joi L. alias “Popeye”, de voormalige portier van Club Esther in Haarlem is deze week door de rechtbank in Haarlem met één jaar verlengd. L. schoot in 2000 met mededader Martin van de P. alias “Polletje” vier bezoekers van de seksclub dood. Het Openbaar Ministerie eiste 2,5 week geleden dat de tbs met twee jaar zou worden verlengd.

15 jaar cel

Joi L. kreeg in 2002 evenals Martin van de P. in hoger beroep 15 jaar cel voor de viervoudige moord. In tegenstelling tot “Polletje” kreeg L. ook tbs opgelegd, omdat hij volgens het vonnis tijdens het delict niet toerekeningsvatbaar was. De man is zwakbegaafd en psychotisch, mede door ernstig drugsmisbruik in het verleden. Aanvankelijk werd hij aangemerkt als schizofreen, maar tijdens zijn behandeling in de tbs-kliniek werd dat ziektebeeld bijgesteld. Hij kan inderdaad psychotisch worden, maar dat gebeurt eigenlijk alleen onder invloed van drugs.

Onder voorwaarden

De tbs van L. werd telkens verlengd, maar werd enkele jaren geleden onder voorwaarden beëindigd. Omdat hij vorig jaar echter cannabis zou hebben gebruikt moest hij in 2018 wekenlang opnieuw, voor een zogeheten time-out, de tbs-kliniek in. L. ontkent dat hij cannabis heeft gebruikt. Hij stelde zelf voor dat zijn tbs met één jaar zou worden verlengd. Dat is conform de uitspraak van de rechter. (Tekst loopt door onder de advertenties).

Verlof

Inmiddels verblijft L. weer in een forensisch regionale instelling voor begeleid en beschermd wonen en werkt hij aan zijn resocialisatie onder begeleiding van de reclassering. Hij mag regelmatig op verlof en van het terrein af mits hij dat vooral meldt. Joi L. zei eerder tegen de rechtbank: ‘Ik wil graag huisje, boompje, beestje’. Zover is het nog niet: ‘Eerst moet ik een goed vrouwtje tegenkomen’, voegde hij daaraan toe. L. kampt met hartklachten.

Reclassering

De reclassering adviseerde begin maart de tbs met twee jaar te verlengen en eerst het gehele geplande behandeltraject af te ronden. Dat houdt ook in dat L. begeleid gaat wonen buiten het terrein waar hij nu verblijft. De psychiater acht de kans laag dat L. weer in de fout gaat in de huidige situatie. Toch adviseerde ook deze een voortzetting van het behandeltraject, dus met structuur, medicatie en begeleiding, om zo een terugval te vermijden. “Popeye” gaf eerder aan dat hij niet meer in de regio Haarlem of Amsterdam wil wonen.

Seksclub Esther

In de nacht van 19 op 20 februari 2000 kwamen vier mannen, onder wie een Hells Angel en aspirant-lid, na een avond vol drank en drugs de seksclub binnen. Met name de aspirant-Hells Angel vertoonde steeds agressiever gedrag. Hij draaide de muziek weg, barricadeerde de gang en eiste seks met de barvrouw, tevens de vriendin van de destijds 35-jarige Indonesische portier Joi L. De barvrouw weigerde. Toen hij vervolgens een bierglas tegen de spiegelwand gooide en hij de bardame en Van de P. met een vuurwapen bedreigde, stormde L. naar binnen die alles op de beveiligingscamera’s had gevolgd. Hij schoot de agressor direct door zijn hoofd en vermoordde ook zijn kameraad aan de bar. Van de P. die het wapen van de aspirant-Hells Angel opraapte, schoot vervolgens de twee andere mannen die op het lawaai waren afgekomen dood.