‘Tbs-kliniek stuurt medewerker weg die in wapens en drugs handelde’

Een groepsleider van tbs-kliniek de Kijvelanden in Rotterdam kreeg ondanks een eerder strafontslag in de gevangenis een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. De man is vorige week ontslagen.

Bewaarder

De 50-jarige man was van 2002 tot 2013 werkzaam als bewaarder in de PI Zoetermeer. Eind oktober 2012 is hij op heterdaad betrapt op handel in xtc, anabolen en smartphones. Hij verkocht die aan gedetineerden en verdiende daar veel geld mee. Voor een enkel pilletje werden volgens het AD ‘honderden euro’s’ betaald. De man is in januari 2013 oneervol ontslagen en er werd aangifte tegen hem gedaan. Onduidelijk is of hij strafrechtelijk vervolgd is.

Arbeidsovereenkomst

Toen de directie van de Kijvelanden begin vorige week hoorde over het ontslag is de arbeidsovereenkomst met de man direct beëindigd. Hij werkte daar sinds oktober 2018. De kliniek is onderdeel van Fivoor, een keten van forensische klinieken waar ook een kliniek in Den Dolder, waar Michael P. verbleef, toe behoort.

In reactie zegt Fivoor dat de groepsleider was ingehuurd via een uitzendbureau en dat hij een VOG kon overleggen. De betrokken groepsleider zei in een reactie aan het AD ‘verbaasd’ te zijn geweest dat hij een VOG kreeg.

Een woordvoerder van Fivoor stelt dat de groepsleider en Fivoor in gesprek waren over een vaste aanstelling. Fivoor wilde hem die niet geven. Het AD stelt op basis van bronnen dat dit niet juist is en dat de man werd ontslagen nadat van zijn veroordeling was gebleken.