‘Tegengaan rekruteren door kartels kan drugsgeweld Mexico verminderen’

Mexicaanse drugskartels zijn de vijfde grootste werkgever van het land. Om te kunnen blijven opereren, rekruteren ze honderden leden per week. Om de verwachte stijging van het aantal moorden in het land effectief tegen te gaan, moet dit worden teruggebracht, blijkt uit onderzoek.

door Joost van der Wegen

Beeld: Mexicaanse drugspolitie

Rekruteren

De kartels in Mexico hebben rond de 170.000 personen als lid van hun criminele organisatie. Om te kunnen blijven functioneren, moeten ze per week 350 personen zien te rekruteren. De criminele organisaties verliezen leden door moorden, en doordat leden worden veroordeeld tot gevangenisstraf. Deze onderzoeksresultaten publiceert het tijdschrift Science deze week.

Verzwakt

De moorden in Mexico worden uitgevoerd door de drugkartels. Bij het rekruteren richten ze zich op ongedocumenteerden langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Science schetst dat mensenrechten door de kartels worden geschonden, en dat door het geweld economische en politieke instituties worden verzwakt. Opvallend is dat er onder de kartelleden ook veel corrupte overheidsfunctionarissen worden meegerekend.

Conclusie

Om te begrijpen hoe de kartels werken, deed men wiskundig onderzoek naar moorden, vermiste personen en gevangenisstraffen in het land. De conclusie hieruit is dat meer gevangenisstraffen zullen leiden tot een toename van het geweld, en het aantal kartel-leden. Terwijl het tegengaan van het rekruteren van jonge mannen door kartels, het geweld en de grootte van de kartels aanzienlijk zou kunnen terugbrengen.

Sinds 2006 vielen er 400.000 doden in de drugsoorlog in Mexico.