Tien jaar geëist tegen bejaarde drugsbaron

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen de 72-jarige geboren Heerlenaar Robbie van L. tien jaar cel geëist. Hij zou de hoofdrol hebben gespeeld in een criminele organisatie, die zich heeft beziggehouden met de smokkel, productie en handel cocaïne, hasj en PMK, een prijzige grondstof voor synthetische drugs.

Wolf/Beretta

In de rechtbank in Roermond stonden vrijdag acht verdachten van tussen 36 en 72 jaar oud terecht in een groot onderzoek van het landelijk parket en het parket Limburg: Wolf/Beretta. De mannen zijn afkomstig uit omgeving Eindhoven, Nijmegen, Zuid-Limburg en Bonaire. Het OM eiste verder straffen van 11 jaar, 10 jaar (2 maal), 9 jaar, 8 jaar (2 maal), 42 maanden en 21 maanden.

Optimistisch

Volgens De Limburger liet Rob van L. (foto) zich nog optimistisch uit: ‘Ik ga nog altijd uit van vrijspraak. Dit is niet het einde.’ Van L. verblijft normaal gesproken op Bonaire. Hij blijft daarna nog zeker vier maanden op vrij voeten omdat in januari eerst nog een tweede groep verdachten wordt berecht. Een van hen is John K. (47) uit Landgraaf die wordt gezien als rechterhand en opvolger van Robbie van L..

Onderzoek

De groep betrok volgens het Openbaar Ministerie cocaïne van een criminele organisatie in de Dominicaanse Republiek, die betrokken was bij grootschalige internationale handel van verdovende middelen naar diverse landen. Er werden onderling afspraken gemaakt over de verzending van de cocaïne, tijdens ontmoetingen in de Dominicaanse Republiek en Spanje en er was veel contact via pgp-BlackBerry’s en (sporadisch) telefonisch.

Antwerpen

Deze verdovende middelen werden middels zeecontainers met deklading vanuit de haven van Caucedo in de Dominicaanse Republiek naar de haven van Antwerpen in België verscheept. De officieren van justitie stelden dat de verdachten bij de ontvangst en de douaneafhandeling van de containers nauw samenwerkten met drie Belgen en hun assistente.

De Belgen zochten naar Belgische bedrijven die de zeecontainers en de lading konden inklaren, of ze richtten er bedrijven voor op. Voor verschepen van containers werd gebruik gemaakt van gegevens van bestaande bedrijven, aangevuld met mogelijk fictieve zaakvoerders die gebruik maakten van niet geregistreerde Belgische telecommunicatienummers.

Corruptie

Ook was er volgens het Openbaar Ministerie sprake van corruptie in Antwerpen omdat er medewerkers van de Douane en een rederij in de Antwerpse haven waren omgekocht. Die medewerkers konden volgen wat er met een container gebeurde of de gang van zaken beïnvloeden.

Transporten

Er was onder meer een coke-tranport op 22 mei 2012, en een afgelast transport in februari 2013. Ook werd een container met ruim 3.000 kilo hasj vanuit Pakistan ontvangen op 16 februari 2013 in de haven van Antwerpen. Op 14 april 2013 is door de Dominicaanse opsporingsautoriteiten 366 kilo cocaïne in beslag genomen. Op 1 juni 2013 kwam een container uit China binnen met ruim 1800 liter PMK.

Zie ook:

“Kerstman” voor de rechter voor 1600 kilo coke