Teeven-vragen moeten toch nog beantwoord

Op 10 september 2001 is van een rekening van het parket Amsterdam 4.710.627,18 gulden naar Cees H. overgemaakt. Zo blijkt nu, middels bewijs vanuit de rijksoverheid. Bijna een jaar lang is dat bewijs onder de pet gehouden. Wat was de reden dat hierover zo lang, zo geheimzinnig is gedaan?

Door @Wim van de Pol

De verdedigers van Teeven, zoals het dagblad De Telegraaf, waren overtuigd van de noodzaak van de Teeven-deal met Cees H.. Welke noodzaak is nog niet helder. Ook de magistraat die Teeven als plaatsvervangend hoofdofficier Teeven toestemming gaf voor de deal vandaag in NRC Handelsblad is er nog steeds van overtuigd dat de onderwereld de nette Teeven een streek heeft geleverd. Waarom legt hij niet uit waar het voordeel dan in was gelegen voor de staat?

Schade

Het voordeel van de Helman-deal voor de Nederlandse Staat was kennelijk voor de VVD ook niet duidelijk meer uit te leggen in de bijna honderd Kamervragen die er liggen. Klaarblijkelijk is men er nu binnen de VVD van overtuigd geraakt dat doorgaan met verdedigen van de Helman-deal – die zulke grote verbazing opwekt en waarover zo geheimzinnig is gedaan – dermate grote schade toebreng aan de partij dat het law & order-koppel Opstelten/Teeven, dat het bij het grote publiek soms toch goed doet, af moet treden.

Opheldering

Te hopen valt dat politiek Den Haag zich realiseert dat de vragen die de handelwijze van Teeven in zijn carrière opriep nog steeds onbeantwoord zijn en dringend opheldering behoeven. We zouden toch niet willen dat Teeven’s motieven om zijn deals met Cees H., Mink Kok, Cor van Hout en de zakelijke erven Bruinsma te sluiten nooit worden ontsloten? Waar lag het voordeel voor de Staat in die zaken?

Side letter

In het boek Fred en de Wet valt te lezen dat Fred Teeven met Cees H. in een side letter nog meer toezeggingen deed, namelijk over het opheffen van zijn detentie zodat hij eerder vrij zou komen. Precies dat had de minister een jaar eerder verboden, en hij deed het toch.

Bruinsma

In dat boek worden ook vragen gesteld over een andere deal van Teeven. Opstelten beantwoordde vorig week vrijdag vragen over deze deal (met zakelijke relaties van hasjbaron Klaas Bruinsma). Ook hier bleken toevallig ambtenaren van Justitie iets niet te kunnen vinden, namelijk of er bepaalde informatie wel of niet naar de Zwitserse justitie was gegaan.

Grondig

Welke informatie? De Zwitsers wilden precies weten wat Teeven had afgesproken met John Engelsma, Charles Geerts en Gerard Cok. Een advies aan de Tweede Kamer: vraag de inhoud van die deal eens op. Hij ligt in het archief van de Belastingdienst in Amsterdam. Het is tijd om de andere vragen over de handelwijze van Teeven eens grondig te beantwoorden. Dat kan alleen als de PvdA het wil.

Zie ook:

‘Notaris gehoord in onderzoek Bruinsma-geld’

Mink Kok mocht niet met Van Traa praten

Kamervragen over “Bruinsma-deal” Teeven (VIDEO)

Rechtszaak over miljoenendeal Teeven

Staat laat Bruinsma-miljoenen verdwijnen