Tot 16 jaar veroordeelde drugsbaas krijgt 14 jaar extra voor liquidatie Sabee

Tot 16 jaar veroordeelde drugsbaas krijgt 14 jaar extra voor liquidatie Sabee

De in maart 2021 tot 16 jaar cel veroordeelde drugsbaas Marcel D. uit Nieuwegein is in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar celstraf voor zijn rol bij de liquidatie van Wout Sabee in 2016 én een eerder mislukte moordpoging op Sabee in 2014. Dat schrijft RTV Utrecht.

Pgp-telefoons

Eerder oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was dat Marcel D. de opdrachtgever was van de moord op Sabee bij zijn woning in De Meern, maar het gerechtshof in Arnhem concludeert dat D. wel opdracht heeft gegeven. Het bewijs tegen D. komt uit ontsleutelde chatberichten die via versleutelde pgp-telefoons werden verstuurd. Nadat Sabee in 2014 een eerdere liquidatiepoging overleefde, legde hij verklaringen af bij de politie. In die gesprekken noemde hij Marcel D. als waarschijnlijke opdrachtgever.

Sabee regelde vanaf 2013 drugstransporten voor de criminele organisatie van D. en zou verantwoordelijk zijn gehouden voor de verdwijning van een deel van een onderschept transport.

Drugstransporten

Marcel D. werd in maart 2021 door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 16 jaar cel voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die samen met anderen verantwoordelijk was voor meerdere drugstransporten van Nederland naar Groot-Brittannië. In de periode tussen 2014 en 2016 exporteerden de verdachten zeker 2.500 kilo cocaïne en heroïne. D. wordt door justitie gezien als een contact van Ridouan Taghi.

Afgesplitst

Omdat Marcel D. eerder tot 16 jaar cel werd veroordeeld voor drugshandel, splitste de advocaat-generaal (de officier van justitie bij een hoger beroep) de zaken op tijdens het hoger beroep. Er werd nu 16 jaar voor de drugszaken en 14 jaar cel voor de liquidatieverdenkingen geëist. Het hof gaat daarin mee. D. moet nu in totaal 30 jaar celstraf uitzitten.