Tot 30 jaar cel geëist voor kasteelmoord

Het Openbaar Ministerie in België heeft lange celstraffen geëist tegen de 4 verdachten van de moord op Stijn Saelens in 2012. De zaak staat ook bekend als de kasteelmoord. 2 van de 4 verdachten zijn Nederlanders: ondernemer Evert de C. uit Zeeland hoorde 28 jaar eisen. Tilburger Roy L. moet van het OM 24 jaar de gevangenis in. 

Evert de C. zou volgens het Openbaar Ministerie de huurmoordenaar hebben geronseld. De C., uit IJzendijke, werd eerder in verband gebracht met de verdwijning van Herman Ploegstra. Tilburger Roy L. zou geholpen hebben het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Groot ego

Hoofdverdachte is André Gyselbrecht, de schoonvader van Stijn Saelens. Gyselbrecht, huisarts in Ruiselede, heeft de moord na 5 jaar bekend. Het Openbaar Ministerie eiste tegen hem de hoogste straf: 30 jaar. Volgens het OM, dat een rapport van een psychiater naar voren bracht, is Gyselbrecht een uiterst berekenend man: ‘Een groot ego, die vooral bezig is met zijn imago. Gyselbrecht heeft helemaal geen spijt. Zijn houding na de feiten is even berekend als ervoor. Hij bespeelt zijn familie, de inwoners van Ruiselede, de pers en de onderzoekers. Hij hangt het slachtoffer uit.’  Het motief voor de moord zo gelegen hebben in de plannen van Saelens om met zijn vrouw en kinderen naar Australië te emigreren.

‘Foefelaar’

Tegen de vierde verdachte, de 67-jarige Pierre Serry, eiste het OM 24 jaar cel. Hij zou als tussenpersoon hebben gefungeerd en de opdracht van Gyselbrecht hebben ontvangen om de moord te regelen. De aanklager noemde Serry een geboren ‘foefelaar’ (sjoemelaar). Het fatale schot waarmee Stijn Saelens in januari 2012 werd vermoord, werd gelost door Eindhovenaar Ronny van Bommel. Zijn dna werd aangetroffen op het plaats delict Van Bommel is inmiddels overleden.

TBS

Bovenop de gevangenisstraffen werd voor de vier verdachten – Gyselbrecht, Serry, De C. en L. – nog eens 15 jaar tbs geëist. De advocaten van de twee Nederlanders voeren op 28 februari en 1 maart hun pleidooi.

Zie ook Het Laatste Nieuws.