Tot ruim vijf maanden cel voor overtreden nieuwe uithalerswet

De rechtbank in Rotterdam heeft maandag celstraffen van drie tot ruim vijf maanden opgelegd aan zeven mannen voor het overtreden van de nieuwe uithalerswet. Ze waren op 5 januari zonder toestemming op het Rotterdamse haventerrein aanwezig.

Het OM eiste twee weken geleden vier tot elf maanden cel tegen de zogenaamde inklimmers. Het zijn de eerste verdachten die veroordeeld worden op basis van de nieuwe uithalerswet die op 1 januari inging.

Geen gebiedsverbod

De zeven mannen van 19 tot 34 jaar zijn allen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie tot ruim vijf maanden. Een achtste verdachte staat later terecht. Het drie jaar durende gebiedsverbod voor de verdachten voor alle Nederlandse havens wordt door de rechtbank niet opgelegd. Justitie had dat wel geëist.

Door de nieuwe uithalerswet kan onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens met een maximale gevangenisstraf van één jaar worden bestraft.

Drugs

Op de besloten haventerreinen in en rond Rotterdam worden geregeld personen aangetroffen die daar zonder toestemming verblijven. Ze komen vaak op de terreinen door over toegangshekken te klimmen en proberen daar containers open te breken om waardevolle goederen of partijen drugs uit te halen.