NL’se verdachten aanslag Marrakech gepakt (UPDATE3)

Twee Nederlanders zijn aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke aanslag in Marrakech, aldus Marokkaanse media. Het gaat om mannen van Dominicaanse en Surinaamse afkomst. Eerder waren er zes aanhoudingen in Casablanca.

Week

De twee worden er volgens de veiligheidsdienst Direction générale de la sûreté nationale (DGSN) van verdacht de aanslag te hebben uitgevoerd, waarbij een 26-jarige student om het leven kwam. Waarschijnlijk was dat een vergissing.

Het gaat om mannen van 29 en 24 jaar die sinds een week in Marokko verbleven. Ze hadden kamers gehuurd in twee verschillende hotels, niet ver van het café La Crème waar de schietpartij plaatsvond. Door getuigen zijn ze eerder in de buurt van het café gezien. Ook zouden getuigen de verdachten hebben geïdentificeerd. Ze beschikten over een huurauto die vier uur lang geparkeerd stond dichtbij de plaats waar de vluchtscooter en een Glock-pistool zijn achtergelaten. De scooter is in brand gestoken.

Poging moord

Er is internationaal nauw samengewerkt in het onderzoek naar de aanslag. Mogelijk heeft de Marokkaanse politie hulp gekregen uit Nederland.

De twee verdachten hebben volgens de Marokkaanse autoriteiten antecedenten op het gebied van drugshandel, ontvoering en gijzeling, en poging moord.

Sommige personen die vrijdag in Casablanca zijn aangehouden worden ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. Ook de eigenaar van het café Mustapha F. en diens broer zijn daar aangehouden.

Opdrachtgever

Volgens de DGSN is de opdrachtgever voor de aanslag een Marokkaan die momenteel in de Dominicaanse Republiek zou verblijven. Hij wordt ook internationaal gezocht door Marokko voor drugshandel en door een Europees land voor een liquidatie.